<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bisschoppen passen regels aan voor Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag

Luuk van den Einden 30 april 2024
image
De Nederlandse bisschoppen hebben het reglement van het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag aangepast om misverstanden te voorkomen. Foto: OSV News - Sarah Meyssonnier, Reuters

Een aantal teksten uit het reglement voor het Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag bleken voor verwarring te zorgen. Nieuwe regels moeten meer duidelijkheid bieden over onder meer anonimiteit en verjaringstermijnen.

De Nederlandse bisschoppen hebben in maart in samenwerking met de Konferentie van in Nederland gevestigde Religieuzen (KNR) besloten om het reglement bij te werken. De wijzigingen zijn gisteren bekendgemaakt. Twee artikelen zijn opnieuw verwoord; ook is er één artikel geschrapt en één nieuw bijgekomen.

Volgens woordvoerder Daphne van Roosendaal gaat het om “actualisering en verheldering”. De manier waarop de artikelen verwoord waren, bleek namelijk misverstanden te veroorzaken.

‘Misverstanden’

In het geschrapte artikel 9.4 stond dat incidenten die op het moment dat ze gemeld worden ouder dan twee jaar zijn, niet behandeld worden door de klachtencommissie, tenzij de voorzitter vindt dat er een goede reden is om die termijn te overschrijden.

“Dat artikel leidde tot misverstanden, omdat het maar over een beperkt aantal klachten ging”, zegt Van Roosendaal. “Dat ging natuurlijk niet over zaken die strafbaar zijn en seksueel misbruik van minderjarigen. Daarom is het aangepast.”

Ook het artikel over anonieme meldingen is gewijzigd, legt Van Roosendaal uit. “Eerst stond er gewoon dat die niet in behandeling worden genomen en vernietigd zouden worden. Dat leidde ook tot misverstanden, want natuurlijk is het zo dat als er een anonieme melding wordt gedaan, dat de meldpuntfunctionaris wel degelijk probeert uit te zoeken wat er aan de hand is.”

Vaticaanse regels

Ook is een nieuw artikel toegevoegd op basis van Vaticaanse regels over wie er onder de noemer van een ‘kwetsbaar persoon’ vallen. “We hebben het reglement daarmee meer in lijn gebracht met regelgeving die vanuit het Vaticaan is gekomen”, aldus Van Roosendaal.

Het Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag werd in mei 2015 ingesteld op initiatief van de Nederlandse bisschoppenconferentie en de KNR. Het vloeide voort uit het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. Dat was in het leven geroepen naar aanleiding van het onderzoek naar misbruik binnen de Kerk dat de commissie Deetman in 2010 en 2011 deed.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.