<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan behandelt ‘kwetsbare volwassenen’ niet langer volgens kinderregels bij misbruikzaken

Luuk van den Einden 1 februari 2024
image
Kerkgangers bij een Mis die in maart 2023 in het Spaanse Bilbao werd gehouden om verzoening na misbruik te bevorderen. Foto: OSV News - Vincent West, Reuters

Het Vaticaan heeft nieuwe regels ingesteld voor onderzoek naar misbruikzaken waarbij “kwetsbare volwassenen” slachtoffer zijn. Zij worden voortaan niet langer behandeld volgens de procedures die voor minderjarigen gelden.

Dat nieuws maakte het Dicasterie voor de Geloofsleer bekend in een notitie die op 30 januari is gepubliceerd. In gevallen waar een geestelijke een “kwetsbare volwassene” seksueel misbruikt, onderzoekt en beoordeelt het Dicasterie voortaan alleen gevallen waarbij “personen betrokken zijn die gewoonlijk een onvolmaakt gebruik van het verstand hebben”. Dat meldt OSV News.

‘Ziek, verstandelijk of fysiek beperkt’

Andere zaken rond kwetsbare volwassenen, inclusief situaties waarin hun vermogen “om het misbruik te begrijpen of zich ertegen te verzetten” tijdelijk beperkt is, moeten worden doorverwezen naar andere organen van de Romeinse Curie, aldus de toelichting.

Onder de definitie ‘kwetsbaar persoon’ valt volgens de Kerk “elke persoon die ziek is, een verstandelijke of fysieke beperking heeft of geen persoonlijke vrijheid heeft, wat invloed kan hebben op zijn capaciteiten om misbruik te begrijpen of zich ertegen te verzetten”.

Speciale categorie

Hoewel kerkelijke documenten “kwetsbare volwassenen” noemen als een speciale categorie die bescherming nodig heeft tegen seksueel misbruik door geestelijken, zijn er vragen gerezen over de vraag of deze personen in kerkelijke procedures altijd op dezelfde manier moeten worden behandeld als kinderen onder de achttien jaar.

Velen vroegen zich bijvoorbeeld af of een religieuze zuster op dezelfde manier kwetsbaar is voor een priester die haar spirituele adviseur is als een persoon met een ontwikkelingsstoornis.

Regels

In 2001 bepaalde paus Johannes Paulus II dat gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken door de toenmalige Congregatie voor de Geloofsleer (tegenwoordig een Dicasterie) behandeld moesten worden. In 2010 besloot paus Benedictus XVI dat gevallen rond “personen ouder dan achttien jaar met een ontwikkelingsstoornis” ook volgens die regels behandeld moesten worden.

Het document van eergisteren komt er dus eigenlijk op neer dat de Kerk erkent dat er speciale aandacht nodig is voor kwetsbare volwassenen, maar dat de definitie van ‘kwetsbaar’ tegenwoordig breder wordt opgevat dan nu het geval is in de regels die het Dicasterie voor de Geloofsleer hanteert.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Daarom worden voortaan ook andere Dicasteries ingezet voor het afhandelen van misbruikzaken. Afhankelijk van de aard van de verdachte kan het gaan om het Dicasterie voor de Bisschoppen, dat voor de Clerus, dat voor Evangelisatie of het Dicasterie dat verantwoordelijk is voor religieuze ordes en congregaties.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.