<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerkjurist: de vier kritische kardinalen zijn ‘niet loyaal aan paus’

KN Redactie 5 december 2016
image
Foto: AP

De vier kardinalen die hun vragen over Amoris Laetitia openbaar maakten, zijn niet loyaal aan de paus geweest.

Dat stelt de Duitse kerkjurist Thomas Schüller in een interview met de Kölner Stadt-Anzeiger, meldt KNA. Een van de vier is kardinaal Joachim Meisner, de emeritus-aartsbisschop van Keulen.

‘Vergiftigde’ vragen

“De openlijke poging van Meisner en drie verdere kardinalen om de paus met brandbrieven onder druk te zetten is een daad van disloyaliteit. Zoiets behoort geen enkele katholieke christen te doen, laat staan kardinalen, die de paus gehoorzaamheid ‘tot op het bloed’ hebben beloofd”, aldus Schüller, die sprak van “vergiftigde” vragen.

De kardinalen kunnen desalniettemin “rustig slapen”, ging hij verder, aangezien niet ieder meningsverschil met de paus tot degradatie leidt. Die behoort kerkjuridisch echter wel tot de mogelijkheden: “De paus is vrij kardinalen te benoemen en te ontslaan.”

Schüller vindt dat Meisners opstelling “bijna iets tragisch” heeft. De kardinaal, die altijd de hoogste waarde hechtte aan overeenstemming met de dienstdoende paus, “begeeft zich nu zelf in de rol van een afvallige”.

Dubia

Meisner vroeg met zijn medekardinalen Walter Brandmüller, Raymond Burke en Carlo Caffarra paus Franciscus op vijf punten opheldering over Amoris Laetitia. Toen de vijf geen antwoord kregen van de paus, besloten ze de zogeheten dubia openbaar te maken. Op die manier hopen ze het debat over deze punten te bevorderen.

Daarbij gaat het onder meer over de vraag of hertrouwd gescheiden katholieken onder bepaalde omstandigheden toch de sacramenten kunnen ontvangen.

‘Individuele situatie’

Volgens Schüller wijst de paus op een openheid over dit strijdpunt: “Franciscus roept de zielzorgers op de individuele situatie te bekijken in plaats van de neus in het kerkelijk wetboek te steken.”

Voor mensen die “slechts in zwart-wit-categorieën denken kunnen” is dat misschien “een intellectuele uitdaging die zij niet kunnen of willen leveren”, aldus de kerkjurist.

Kritiek

Schüllers kritiek lijkt deels op die van mgr. Pio Vito Pinto. De hoge Vaticaanse jurist zei eerder dat de vier kardinalen “zware ergernis” hebben gewekt met hun actie en dat hun in beginsel hun kardinalaat kan worden ontmoeten.

Een Griekse bisschop beschuldigde hen ervan het pauselijk gezag af te wijzen en een schisma te riskeren door vragen te stellen over hoe Amoris Laetitia geïnterpreteerd moet worden.

Bijval

De kritische kardinalen hebben echter ook bijval gekregen. Zo zei mgr. Athanasius Schneider dat de kardinalen slechts hun plicht deden en noemde curiekardinaal George Pell de brief “belangwekkend”.

Kardinaal Gerhard Müller van de Congregatie voor de Geloofsleer zei deze week in een interview dat zijn dicasterie de dubia niet zal beantwoorden, tenzij paus Franciscus daartoe opdracht geeft.

Het heetste hangijzer

Op het heetste hangijzer – toelating tot de communie van hertrouwd gescheidenen – ging Müller niet in.

Wel verwees hij naar een richtlijn van zijn dicasterie uit 1994. Daarin wees toenmalig kardinaal Joseph Ratzinger een plan af van enkele Duitse bisschoppen, onder wie Walter Kasper, om hertrouwd gescheiden katholieken in sommige gevallen tot de communie toe te laten.

‘Onwankelbaar fundament’

Ook merkte kardinaal Müller op dat Amoris Laetitia gelezen moet worden in het licht van eerdere pauselijke documenten en dat de onverbreekbaarheid van het huwelijk het “onwankelbaar fundament” van ieder pastoraal beleid moet zijn.

Volgens de kardinaal probeert paus Franciscus koppels te helpen “om een weg te vinden die in overeenstemming is met Gods genaderijke wil”. (KNA/CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.