fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Buttiglione neemt het op voor Amoris Laetitia

KN Redactie 21 juli 2016
image
Rocco Buttiglione (foto: Wikipedia - Elena Torre)

De Vaticaanse krant L´Osservatore Romano heeft op de voorpagina een beschouwing gepubliceerd van Rocco Buttiglione.

Deze politicus, filosoof en adviseur van de H. Johannes Paulus steunt de stelling van Amoris Laetitia dat katholieken die gescheiden en hertrouwd zijn, onder omstandigheden toegelaten zouden kunnen worden tot de H. Communie.

Ga biechten

Buttiglione voert aan dat de katholieke Kerk altijd de mogelijkheid erkend heeft dat individuele omstandigheden bepalen of iemand wel of niet in staat van zonde verkeert. Hij schrijft: “De weg die de paus aan hertrouwd gescheiden voorhoudt is precies dezelfde als de Kerk alle zondaars voorhoudt: ga biechten en je biechtvader zal, na alle omstandigheden gewogen te hebben, beslissen of hij je wel of niet zal absolveren en toelaten tot de eucharistie of niet.”

Geval tot geval

Buttiglione’s argument komt overeen met een eerdere stelling van kardinaal Schönborn dat paus Franciscus de bedoeling had dat zijn apostolische exhortatie opgevat zou worden als de toelating tot de H. Communie voor hertrouwd gescheiden koppels op basis van een beoordeling van geval tot geval. De prominentie die de officiële krant van het Vaticaan aan Buttigliones beschouwing geeft, suggereert een georganiseerde inspanning om een dergelijke opvatting van het omstreden pauselijke document te bevorderen. (KN/Catholic Culture)