<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bux: ‘Kardinaal Sarah is puntje van ijsberg’

KN Redactie 6 oktober 2016
image
Don Nicola Bux (beeld: YouTube)

“De Kerk sluit zich bij modes aan. Zo riskeert zij snel weduwe te worden.”

Dat zegt de befaamde liturgist Don Nicola Bux in gesprek met de Italiaanse krant Il Giornale in de serie ‘Interviews van een verbijsterde katholiek’, waarin journalist Camillo Langone de huidige staat van de Kerk onderzoekt. Bux is onder meer auteur van het boek Hoe de Mis te bezoeken zonder het geloof te verliezen. Samen met kardinaal Burke schreef hij De dans om het Gouden Kalf.

Dom geprofaneerd

Journalist Langone zegt de Dom van Parma niet meer te bezoeken, sinds die geprofaneerd is door het optreden van een imam. Als die imam bij die gelegenheid daar islamitische, vanuit christelijke oogpunt ketterse opvattingen heeft verkondigd, doet men er goed aan een dergelijke kerkruimte te vermijden, aldus liturgist Bux.

Puntje ijsberg

Langone vraagt zich af of kardinaal Sarah in het Vaticaan alleen staat als hij vasthoudt aan het motu proprio Summorum Pontificum van paus Benedictus van 2007. Dit motu proprio was een “daad van zeldzame intelligentie”, antwoordt Bux. Hoewel tegen het denken van Ratzinger al sinds de jaren zeventig een verbeten weerstand bestaat “zal het de bisschoppen niet lukken dit motu proprio tegen te houden, omdat elke dag priesters, seminaristen, jongeren naar voren komen die deze ritus ontdekken, die leren en zoeken. Ik ben daar getuige van. Als men er tien jaar geleden niet eens over gesproken heeft, zullen ze er in tien jaar achter komen dat ze niet begrepen hebben om de tekenen des tijds te lezen, want die komen nooit uit de richting waaruit je die verwacht. Kardinaal Sarah is dus slechts het puntje van de ijsberg.”

Amoris Laetitia

Het “dubbelzinnige leerambt” van paus Franciscus roept intussen dwaling en verwarring op, zegt Bux naar aanleiding van Amoris Laetitia. “Het zwaarwegendste symptoom is daarbij de splijting van het wereldepiscopaat. Kan het pauselijk leergezag nog als zodanig gelden, als het niet een factor van de eenheid en de gemeenschap is, eerst tussen de bisschoppen en dan tussen de gelovigen? Vooral: het wezenskenmerk van het katholieke leerambt is de continuïteit met wat overal en door allen geloofd werd: hertrouwd gescheidenen hebben dus geen recht op de communie, ook omdat het voor niemand een recht is. Paulus heeft Titus op het hart gedrukt zich aan de “zekere, gezonde en zuivere leer” te houden. Men dient op die drie attributen te blijven letten.” (KN/Il Giornale)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.