<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Chaput: ‘zegenen homoparen kan niet’

KN Redactie 13 februari 2018
image
De aartsbisschop van Philadelphia, Charles Chaput (Foto: CNA)

Het zegenen van de relatie van homoparen is “onder geen enkele omstandigheid toegestaan”.

“Ik wil ons allen eraan herinneren dat een priester of diaken in ons bisdom onder geen enkele omstandigheid aan een burgerlijk huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht mag meewerken, daarbij aanwezig mag zijn of dit mag inzegenen”, aldus Chaput in de brief van 7 februari, die in het bezit is van Catholic News Agency (CNA). Daarbij horen ook “religieuze plechtigheden die dergelijke evenementen zouden zegenen”.

‘Geen afwijzing’

De aartsbisschop benadrukt dat zijn standpunt “op geen enkele wijze een afwijzing betekent” van mensen die zo’n verbinding willen. Het is een “weigering om de waarheid over de aard van het huwelijk, het gezin, en de waardigheid van de menselijke seksualiteit, te negeren”.

Kardinaal Marx

Chaput lijkt met de brief te reageren op recente uitspraken van enkele hoge Duitse geestelijken. Zo leek kardinaal Reinhard Marx op 3 februari in een interview de suggestie te wekken dat het zegenen van homoseksuele paren geen probleem zou zijn. Het nieuws werd onder meer door CNA naar buiten gebracht. Kort daarop verzocht het aartsbisdom München CNA de vertaling van het interview te corrigeren, omdat deze niet op juiste wijze de positie van de aartsbisschop van München zou weergeven.

Gevraagd of hij een kerkelijke zegen voor homoseksuele stellen op termijn voor mogelijk houdt, zei kardinaal Marx dat “er geen algemene oplossingen” zijn. “Want het gaat hier om zielzorg voor individuele gevallen. En dat geldt ook op andere terreinen. Die wij niet kunnen regelen, waar wij geen regeling voor hebben.” De beslissing daarover ligt volgens de kardinaal bij de “betreffende zielzorger”. “Er zijn dingen die zich niet laten regelen”, aldus Marx.

Zegenceremonies

In januari stelde de deken van Frankfurt, Johannes Zu Eltz, dat de Kerk moet nadenken over de mogelijkheid van “theologisch gefundeerde zegenceremonies” voor stellen die niet voor het kerkelijk huwelijk in aanmerking komen.

Chaput schrijft in zijn brief dat “de onvoorzichtigheid van deze publieke standpunten zeer zorgwekkend is”. “Het zegenen van mensen in hun uitzonderlijke levensstaat, bemoedigt hen om in die situatie te blijven, in dit geval relaties tussen mensen met hetzelfde geslacht.”

Respect en pastorale zorg

In een column voor Catholic Philly schreef Chaput op 6 feburari dat “in het zegenen van een handelswijze die een persoon wegleidt van God, geen waarheid, geen echte barmhartigheid en geen waarachtig medelijden is”. “Wij moeten iedereen met het respect en de pastorale zorg behandelen die zij als kind van God verdienen”, benadrukte de aartsbisschop.

Cordes

Ook emeritus-curiekardinaal Paul Josef Cordes mengde zich in het debat door tegen de Oostenrijkse katholieke nieuwssite Kath.net te stellen dat de toestemming voor dergelijke zegeningen “beangstigend naïef” zou zijn. “Homoseksualiteit weerspreekt altijd de wil van God”, aldus Cordes. (KN/CNA/Kath.net)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.