<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Chili: Bisschop Barros moet het veld ruimen

KN Redactie 12 juni 2018
image
Bisschop Barros (Foto: CNS-Photo/Paul Haring)

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van de omstreden bisschop Juan Barros van het Chileense bisdom Osorno.

Het Vaticaan maakte maandag het ontslag van Barros en nog twee andere bisschoppen bekend.
Het zijn de eerste drie wier ontslag door paus Franciscus is aanvaard nadat de Chileense bisschoppen vorige maand collectief hun ontslag hadden aangeboden. Dat deden zij na afloopt van hun driedaagse ontmoeting met de paus naar aanleiding van de misbruikschandalen.

Excuses

Barros had zijn ontslag al eerder in 2015 ingediend toen er commotie ontstond tegen zijn benoeming in Osorno. Ook zijn collega-bisschoppen raadden de paus ernstig af de benoeming door te zetten.
Nadat de paus die benoeming in januari tijdens zijn bezoek aan Chili de benoeming opnieuw verdedigde brak er zo’n storm van protest los dat hij zich genoodzaakt zag onderzoek in te stellen. Het resultaat daarvan leidde ertoe dat de paus publiek zijn excuses maakte en de Chileense bisschoppen naar Rome ontbood.

Nieuw onderzoek

Naast Barros zijn de ontslagen aanvaard van aartsbisschop Cristián Caro Cordero van Puerto Montt en bisschop Gonzalo Duarte García de Cortázar van Valparaíso.
Het ontslag van Barros valt samen met een nieuw onderzoek dat aartsbisschop Scicluna en diens assistent Bertomeu deze week in Osorno gaan doen. Aansluitend zullen zij onderzoek doen in Santiago de Chile.(KN/CNA)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.