fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: bisschop gewijd met goedkeuring Rome én Beijing

KN Redactie 11 november 2016
image
De kersverse bisschop Peter Ding Lingbin groet enkele gelovigen in de kathedraal van Changzhi. (Screenshot: AsiaNews - Bisdom Changzhi)

In het Chinese Changzhi is donderdag de nieuwe bisschop van het plaatselijke bisdom gewijd. Hij heeft de goedkeuring van zowel de Heilige Stoel als de Chinese overheid.

De wijding van mgr. Peter Ding Lingbin verliep erg rustig, meldt AsiaNews. De 54-jarige bisschop is een late roeping. Voor hij priester werd, studeerde hij medicijnen en werkte als arts in een ziekenhuis.

Benoeming mgr. Ding Lingbin

Toen de wijding recent werd aangekondigd, werd dat wel gezien als teken dat er een overeenkomst ophanden zou zijn tussen China en de Heilige Stoel over het benoemen van bisschoppen.

Volgens AsiaNews staat het hier echter los van: het Vaticaan keurde Dings benoeming meer dan twee jaar geleden al goed, toen er nog geen sprake was van wat voor overeenkomst dan ook. De goedkeuring van Beijing kwam in de afgelopen weken.

Tweeduizend aanwezigen

De nieuwe bisschop werd door vijf bisschoppen gewijd die allen in eenheid met Rome zijn. Hoofdcelebrant was aartsbisschop Giuseppe Li Shan van Beijing.

Bij de bisschopswijding waren ten minste tweeduizend mensen aanwezig, onder wie honderden priesters en tientallen religieuzen uit naburige bisdommen.

Enkele honderden aanwezigen vonden een plaats in de Heilig Hart-kathedraal, de overigen stonden buiten. Ook veel niet-christelijke voorbijgangers bleven even staan om te kijken.

Strenge voorwaarden

Volgens AsiaNews werden in de afgelopen dagen strenge voorwaarden gesteld aan het bijwonen van de plechtigheid. Zo moesten gelovigen een pasje hebben, zich kunnen identificeren en zouden er geen smartphones en fotocamera’s gebruikt mogen worden in de kerk.

Niet al te moeilijk

Op de wijdingsdag zelf bleek het voor de gelovigen echter niet al te moeilijk om de kathedraal binnen te komen. Velen namen aan het eind van de Mis foto’s met hun telefoon.

“Misschien”, zei een bron van AsiaNews, “is het omdat de burgerlijke autoriteiten begrepen dat we enkel de Mis wilden bijwonen. En dan, als ze de mensen hadden tegengehouden is het waarschijnlijk dat ze de woede van de gelovigen zouden hebben opgewekt.”

Overeenkomst China-Vaticaan ophanden?

Er doen de afgelopen weken veel verhalen de ronde over een mogelijke overeenkomst tussen het Vaticaan en China. Daarin zou onder meer een oplossing zijn gevonden voor het centrale twistpunt: de benoeming van bisschoppen.

Bisschoppen benoemen is het recht van de paus, maar China beschouwt religie als een nationale zaak en spreekt al snel van buitenlandse inmenging in binnenlandse zaken.

Noch het Vaticaan, noch China heeft tot nu toe echt gereageerd op de berichten over een vermeende overeenkomst.

Zen: vermeende deal ‘totaal onacceptabel’

Wie zich wel uitsprak, was kardinaal Joseph Zen. De emeritus-bisschop van Hongkong, een fel criticaster van het communistisch regime, noemde een dergelijke deal “totaal onacceptabel”.

Kort daarop schreef de hoofdredacteur van AsiaNews dat het Vaticaan niet langer luistert naar kardinaal Zen.