<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: Domineesechtpaar levend begraven

KN Redactie 20 april 2016
image
Chinese christenen in Zheijang protesteren tegen het verwijderen van kruisen. (Foto: hongkongfp.com)

Een domineesechtpaar in de Chinese stad Zhumadian is opzettelijk bedolven toen het probeerde bulldozers te weerhouden van de sloop van hun kerk.

‘Begraaf ze levend’

Dominee Li Jiangong en zijn vrouw Ding Cuimei stapten op 14 april onverschrokken voor bulldozers toen deze de Beitoukerk in de provincie Henan met de grond gelijk moesten maken. “Begraaf ze levend”, beval een van de teamleiders, “ik neem de verantwoordelijkheid”. De chauffeur gaf gas en het tweetal werd in een gat geschoven en met puin bedolven. Dominee Li kon vanonder het puin ontsnappen, voor zijn vrouw kwam hulp te laat.

Onder druk gezet

Lokale christenen hebben geklaagd over de trage reddingsactie en de houding van de politie die niet erg willig was om de zaak aan te pakken. De daders weliswaar aangehouden, maar weigert enige toelichting te geven. Dominee Li is door de autoriteiten onder druk gezet om te zwijgen uit vrees voor “negatieve publiciteit”.

Overheidscampagne

Sinds begin 2013 is er in de provincies Zheijang, Henan, Hebei en Hubei een overheidscampagne bezig onder het motto ‘drie aanpassingen en een sloop’. Sindsdien zijn minstens 1700 kerken ontdaan van kruisen en zijn tientallen kerkgebouwen, ook erkende, gesloopt omdat er iets met de vergunningen niet zou kloppen.

Onstuitbare groei

Veel christenen zijn ervan overtuigd dat de ware reden achter de campagne angst van de communistische partij is voor het onstuitbaar groeiende christendom in China. Volgens sommige schattingen zou het aantal christenen, dat jaarlijks met 10% stijgt, dat van de leden van de communistische partij overstijgen.

‘Staatsondermijnend’

Een christelijke advocaat, Zhang Kai, die met een groep juristen succesvol bezwaar maakte tegen de campagne werd vorig jaar augustus opgepakt en was bijna een half jaar spoorloos. Onlangs bood hij op de staatstelevisie zijn excuses aan vanwege zijn ‘staatsondermijnende’ activiteiten. (KN/AsiaNews/China Aid))

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.