fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: drie Romegetrouwe priesters verdwenen

KN Redactie 20 april 2016
image
Pastoor Yang (Screenshot: AsiaNews)

In China zijn recent drie priesters van de ondergrondse, Romegetrouwe Kerk verdwenen. Dat meldt AsiaNews.

In het bisdom Baoding in de provincie Hebei verdween de pastoor van Anzhuan, Yang Jianwei, op 15 april.

Terrein voor rijexamens

Volgens lokale bronnen gebeurde dit op een terrein voor rijexamens. De pastoor was daar naartoe gegaan met zijn rijinstructeur en enkele leken die examen gingen doen.

De rijinstructeur vroeg de medewerkers van het terrein om de beelden van beveiligingscamera’s, om zo vast te kunnen stellen wat er met pastoor Yang was gebeurd. Zijn verzoek werd echter afgewezen.

Camerabeelden

Diezelfde middag kwam familie van de priester naar het terrein en meldde zich bij een nabijgelegen politiebureau. Na lang gewacht te hebben, nam een agent contact op met het terrein.

Hij kreeg te horen dat hij de camerabeelden alleen kon zien als hij toestemming zou krijgen van het Openbaar Veiligheidsbureau van Baoding. De agenten deden daarop geen verder onderzoek.

Over de verblijfplaats van pastoor Yang is nog altijd niets bekend.

‘Wij zullen blijven zoeken’

Lokale katholieken riepen via sociale media geloofsgenoten te hulp om de priester te vinden.

“Wij moeten de mensenrechten van onze priesters beschermen en hun veiligheid waarborgen”, zei een van hen. “Wij gaan niet gewoon toekijken hoe onze priesters vermist raken. Wij zullen blijven zoeken naar pastoor Yang.”

Andere recent verdwenen priesters

In zowel het bisdom Xuanhua als dat van Fuzhou verdween recent ook een priester van de ondergrondse Kerk. Over hun zaken zijn verder geen details bekend.