fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: katholieken eisen gebouw terug van overheid

KN Redactie 21 oktober 2016
image
Een aantal van de zusters die in Tianjin de straat op gingen om teruggave van eigendom van het bisdom te eisen. (Screenshot: AsiaNews.it)

Een groep Chinese katholieken is in de stad Tianjin de straat op gegaan. Ze eisen een bisdomgebouw terug, dat de lokale overheid wil slopen om het land te kunnen verkopen.

De zusters, priesters en leken uit het bisdom Anyang posteerden zich dinsdag voor het kantoor van de overheid van het Hexi-district, die het gebouw momenteel bezet. De demonstranten werden tegengehouden door veiligheidspersoneel en enkele zusters werden geslagen, meldt AsiaNews.

Desondanks niet teruggegeven

Het bisdom Anyang bezit veel gebouwen in Tianjin. Enkele werden genaast tijdens de Culturele Revolutie. Onder de latere president Deng Xiaoping werd echter bepaald dat privébezit aan de rechtmatige eigenaren moest worden teruggegeven, behalve als de gebouwen voor uitsluitend sociale doeleinden gebruikt werden.

Volgens AsiaNews heeft de overheid in dit geval, net als in veel andere zaken, weliswaar het bisdom erkend als eigenaar, maar het gebouw desondanks niet teruggegeven. De lokale autoriteiten zijn van plan het gebouw af te breken en de grond te verkopen. Het gebouw ligt in het centrum van Tianjin, op een economisch gezien waardevolle plaats.

Dertien miljard euro

Volgens het Heilige Geest-studiecentrum in Hongkong vertegenwoordigt genaast en niet-teruggegeven kerkelijk bezit in China een totale waarde van omgerekend dertien miljard euro.

Teken

Sommige gelovigen, schrijft AsiaNews, zien de zaak Tijanjin als een teken dat “het religieuze beleid van het centraal comité van de partij niet wordt gevolgd door lokale besturen”.

De gelovigen hebben vooralsnog vertrouwen in president Xi Jinping, onder wie “religieus beleid is verbeterd, gezien het feit dat hij veel meer aandacht besteedt aan religieuze zaken”.

Ze verwachten bovendien dat de Chinese communistische partij “de juridische rechten onder de wet” waarborgt n dat dus “het bezit zou moeten worden teruggegeven zonder onterechte moeilijkheid”. (AsiaNews)