<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: Moslims verhinderen afbraak moskee

KN Redactie 13 augustus 2018
image
Protesterende moslims voor hun moskee in Weizhou (Foto: AsiaNews)

Duizenden Chinese moslims hebben vorige week de sloop verhinderd van de gloednieuwe grote moskee van Weizhou.

Net als christenen moeten ook moslims onder het juk door van de ‘sinificatie’ die is ingevoerd door partijleider Xi Jinping. Dat betekent dat iedere godsdienst zich moet onderwerpen aan de Chinese communistische partij en alles moet loslaten dat ‘vreemd’ is aan de Chinese cultuur. Dat geldt onder meer voor liturgische gebruiken, muziek en architectuur.
Ook de autonome regio Ningxia, waar de overwegend islamitische etnische minderheid van de Hui leven, ontkomt niet aan de maatregelen om godsdiensten te onderwerpen.

Vergunningen ontbreken

Vorige week liepen de spanningen hoog op toen duizenden moslims zich in de plaats Weizhou verzamelden op het plein voor de vorig jaar gebouwde grote moskee. Enkele dagen eerder had het moskeebestuur de mededeling gekregen dat het bedehuis gesloopt zou worden. Voor het bouwwerk zouden niet de juiste vergunningen zijn verkregen.

Nieuwe moskee beloofd

De vrees voor confrontatie was van dien aard dat de sloop voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. Het districtshoofd beloofde dat de moskee niet zou worden gesloopt tot er een nieuwe zou zijn gebouwd.
Na dagenlang onderhandelen werd wel overeengekomen dat acht koepels zouden worden verwijderd.

Sinificatieproces

De zaak ligt zeer gevoelig. De nieuwe moskee is gebouwd op de plaats waar zeshonderd jaar een moskee in Chinese stijl had gestaan en die tijdens de Culturele Revolutie (1966-1976) was verwoest.
Het afbreken van kerken bedehuizen maakt deel uit van het sinificatieproces dat ook de katholieke Kerk zwaar raakt. In de provincie Ningxia zijn alle islamitische en Arabische symbolen uit het straatbeeld verwijderd.

Niet langer ongemoeid

Decennialang hebben de regionale overheden de Hui-moslims vrijwel ongemoeid gelaten. Maar nu de eveneens islamitische Oeigoeren in Xinjiang hard worden aangepakt ontkomen ook de Hui niet aan het nieuwe overheidsbeleid.

Religieuze opvoeding verboden

Uit vrees voor radicalisering hebben verschillende moskeeën opdracht gekregen te stoppen met Arabische les en ook private Arabische scholen moeten sluiten. Net als bij de christenen is het verboden moslimkinderen religieus op te voeden of mee te nemen naar religieuze activiteiten.
Moskeeën mogen niet meer oproepen tot gebed wegens geluidshinder en moeten de nationale vlag hijsen. (KN/AN)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.