<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: ontvoerde bisschop terug in zijn bisdom

KN Redactie 12 oktober 2016
image
Mgr. Peter Shao Zumin (rechts) en zijn secretaris (links) zijn weer terug in hun bisdom. Zijn pastorale taken kan de bisschop echter nog niet uitoefenen. (Foto: AsiaNews)

De door de Chinese overheid min of meer ontvoerde Chinese bisschop Peter Shao Zhumin is sinds zaterdag weer terug in zijn bisdom, dat van Wenzhou.

Hetzelfde geldt voor priester Paul Jiang Sunian, zijn secretaris en tevens kanselier van het bisdom. Dat meldt AsiaNews. Hoewel mgr. Shao terug is, kan hij zijn pastorale taken volgens de nieuwsdienst niet uitoefenen en staat hij onder politiecontrole.

‘Meer als een ontvoering’

De politie had de twee geestelijken, leden van de ‘ondergrondse’, Romegetrouwe Kerk in het bisdom, eerder meegenomen en hen buiten het bisdom gebracht. De bisschop bevond zich in Qinghai, zijn secretaris in Yunnan.

De ‘reis’, in de woorden van AsiaNews “meer als een ontvoering”, begon op 23 augustus. De bedoeling was mgr. Shao weg te houden van de uitvaart van zijn voorganger, mgr. Vincent Zhu Weifang, die op 7 september overleed.

Kerkrechtelijk de opvolger

Mgr. Shao was diens coadjutor, wat wil zeggen dat hij het recht van opvolging had. Kerkrechtelijk gezien betekent dat, dat hij met het overlijden van mgr. Zhu de nieuwe bisschop van Wenzhou werd. De Heilige Stoel bevestigde dat op 21 september ook in een verklaring. De Chinese overheid erkent mgr. Shao echter niet.

Zowel ‘bovengrondse’ als ‘ondergrondse’ katholieken in het bisdom Wenzhou hebben een hoge achting voor de nieuwe bisschop, die omwille van zijn geloof in de gevangenis heeft gezeten. In 2012 moest hij gedwongen deelnemen aan zogenaamde ‘heropvoedingslessen’.

Toenadering en verzoening

Na een periode van grote verdeeldheid tussen de twee gemeenschappen, is er sprake van toenadering en verzoening, hoewel, zoals een katholiek in Wenzhou tegen AsiaNews zei, “de lokale regering alles doet om ons verdeeld te houden”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.