<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: Oud-rechter opgepakt na hulp aan burgers

KN Redactie 29 maart 2017
image
Huang Yunmin (m) (Foto: Tuidang.org)

Een gepensioneerde rechter in de Chinese provincie Xinjiang is opgepakt omdat hij burgers hielp klachten in te dienen tegen overheidsfunctionarissen.

Wraakactie

Huang Yunmin werd op 12 maart gearresteerd. Volgens bronnen rond de oud-rechter is de arrestatie een wraakactie omdat hij lokale inwoners helpt om in beroep te gaan tegen onterechte vonnissen en om schendingen van rechten aan te klagen.
De politie van Tumxuk greep in toen die er lucht van kreeg dat Huang begin maart boeren wilde begeleiden naar Beijing voor de zogenaamde ‘consultatieve bijeenkomst’ die voorafgaat aan het nationaal Volkscongres.

Zware beschuldiging

Het is niet duidelijk op grond waarvan de 58-jarige Huang in zo’n zware staat van beschuldiging is gesteld. Het gaat om een misdaad waar maximaal tien jaar cel op staat.
De afgelopen jaren hebben de autoriteiten van Xinjiang verschillende activisten en dissidenten hard aangepakt.
Huang is ook beschuldigd van het bezit van pornografische afbeeldingen op zijn mobiele telefoon. Hij zit nog steeds in voorarrest.

Corruptie

Begin jaren ’90 werd Huang rechter aan een speciale rechtbank in Tumxuk waar hij snel carrière maakte tot hij in 2006 uit zijn functie werd gewerkt. Volgens familieleden zetten hoger geplaatsten hem onder druk om ontslag te nemen nadat hij de rechterlijke bureaucratie had bekritiseerd en interne corruptie aan de kaak had gesteld.
Sindsdien hielp Huang achtergestelde groepen, vooral landarbeiders en gepensioneerde militairen bij het indienen van klachten tegen de lokale overheid. (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.