<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: overheid sloopt katholieke kerk

KN Redactie 5 augustus 2018
image
Archiefbeeld uit 2013 van een pelgrimage in het Chinese Baoji. (Foto: CNS Photo - Wu Hong, EPA)

In de Chinese provincie Jinan hebben overheidsbeambten een katholieke kerk gesloopt. Het is de laatste in een serie verwoestingen van kerken.

De sloop vond plaats op 17 juli. Tientallen agenten en ambtenaren gingen de kerk van Liangwang binnen. De drie vrouwen die er als suppoost waren, werden de kerk uitgezet en gefouilleerd. Hun mobiele telefoons werden volgens AsiaNews kapotgeslagen.

Later die dag kwamen er nog eens dertig mannen. Ze sloopten het gebouw met bulldozers. Daarbij gingen ook het altaar en de inrichting van de kerk verloren. Lokale katholieken en andere christenen kwamen op 23 juli bijeen bij de verwoeste kerk om te bidden en te protesteren tegen wat er gebeurd was.

Stadsvernieuwingsplannen

Naar verluidt heeft de sloop te maken met een lokaal plan om huizen en een treinstation te bouwen. Er werd onderhandeld over verplaatsing van de kerk, maar daarover was nog geen overeenstemming bereikt. Ook werd de geloofsgemeenschap niet vooraf ingelicht over de sloop. Er zou haar een vergoeding voor de verwoesting van de kerk beloofd zijn, maar een formeel aanbod is nog niet gedaan.

Volgens lokale berichten staat ook een andere kerk in de regio op de nominatie om in het kader van stadsvernieuwingsplannen gesloopt te worden.

Kruisweg verwoest

In juni liet de overheid kruiswegstaties in de provincie Henan verwoesten. Die waren onderdeel van een bedevaartsplaats waar jaarlijks duizenden Chinese katholieken komen bidden.

Eerder dit jaar voerde de overheid al een campagne tegen kerkgebouwen. Daarbij werden vele kerken verwoest terwijl van andere de kruisen werden weggehaald.

De verwoestingen volgen op nieuw overheidsbeleid dat op 1 februari van kracht werd. Onder de nieuwe regels is kerkelijk jeugd- en jongerenwerk praktisch verboden. Kerken zijn verplicht borden te plaatsen die duidelijk maken dat minderjarigen er niet binnen mogen komen.

Strijdpunt: benoeming bisschoppen

In maart werd nog een bisschop tijdelijk vastgezet. Mgr. Vincent Guo Xijin maakt deel uit van de Romegetrouwe ondergrondse Kerk. Hij had geweigerd de Chrismamis te vieren met een bisschop die de steun van de overheid heeft, maar zonder toestemming van Rome is gewijd.

Beijing probeert al decennia met door de overheid erkende organisaties greep te krijgen op religieuze groepen, waaronder de katholieke Kerk. Onder de huidige partijleider Xi Jinpin kiest het land een harde lijn in wat de ‘sinificatie’ van de Kerk wordt genoemd.

Groot strijdpunt in de verhouding tussen China en de Heilige Stoel is daarbij al decennia de vraag wie er bisschoppen mag benoemen. Het Vaticaan behoudt zich dat recht voor, maar China beschouwt dat als inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.