fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China: Partijleden moeten geloof opgeven

KN Redactie 28 augustus 2018
image
(Foto: Dan Lundberg flickr.com ccby)

Leden van de Chinese communistische partij die gelovig zijn moeten opnieuw leren denken en desnoods worden geroyeerd.

De nieuwe regels werden maandag gepubliceerd maar zijn al langer van kracht. Overtreding wordt bestraft met royement, maar indien een wet is overtreden kan ook strafrechtelijke vervolging volgen.

‘Krachtige denkeducatie’

“Partijleden met een religieuze overtuiging moeten krachtige denkeducatie krijgen. Als zij na hulp en scholing door de partij niet veranderen moeten zij worden aangemoedigd de partij te verlaten”, aldus het partijreglement.
Dat voorziet ook in strafmaatregelen tegen degenen die de geschiedenis van het land “verdraaien”. Voorheen betrof dat de geschiedenis van de partij of het leger.

Verbod op geloven

Sinds het aantreden van Xi Jinping als partijleider wordt het gelovigen steeds moeilijker gemaakt, ook binnen de partij. In eerste instantie werd het actieve leden verboden een religieuze overtuiging te hebben. Later werd dat verbod ook doorgetrokken naar gepensioneerde partijleden.
Volgens schattingen van enkele jaren geleden zou een kwart van de partij een religieuze overtuiging hebben.

Sinificatie

Onder de noemer sinificatie is de partij al geruime tijd bezig iedere religie onder staatscontrole te brengen en ondergeschikt te maken aan de idealen van de communistische partij. Daarvoor moeten deze vrij worden gemaakt van ‘buitenlandse invloeden’. (AN)