<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China verbiedt toeristische reizen naar Vaticaan

KN Redactie 22 november 2017
image
Als het aan de Chinese overheid ligt is dit beeld verleden tijd. (Foto: AP)

De Chinese communistische partij heeft reisbureaus opdracht gegeven alle geplande bezoeken aan de St.-Pieter en het Vaticaan af te zeggen.

Tegenover Radio Free Asia hebben verschillende reisbureaus bevestigd dat zij vorige week opdracht hebben gekregen alle geplande bezoeken aan het hart van het christendom af te zeggen. Ook AsiaNews kreeg het verbod bevestigd. Wel wordt getwijfeld of het verbod zal worden nageleefd.
Ieder reisbureau dat deze bestemmingen toch aanbiedt kan een boete tegemoet zien van bijna 40.000 euro.

Iedereen wil naar de St.-Pieter

Het aantal Chinese toeristen dat Italië bezoekt is de afgelopen jaren explosief gestegen. “Alle Chinezen die naar Italië reizen komen voor het Vaticaan, de Sint Pieter en de Vaticaanse Musea”, aldus woordvoerders in de reisbranche.
Onder de toeristen uit China zijn zowel nieuwsgierige jonge mensen als christenen die de gelegenheid aangrijpen om er een pelgrimstocht naar de graven van de apostelen van te maken.

Dialoog

De hervatting van de dialoog tussen China en de Heilige Stoel heeft de stroom toeristen alleen maar doen groeien. Paus Franciscus zelf laat tijdens audiënties geen gelegenheid voorbijgaan om met Chinezen persoonlijk te groeten en met hen op de foto te gaan.

Evangelisatiepogingen

De aanwezigheid van Chinezen is zo groot dat verschillende groeperingen, zowel katholieke als protestantse, pamfletten in het Chinees uitdelen waarin de geschiedenis van de Kerk, de St.-Pieter en het christelijk geloof worden uitgelegd, compleet met tijden van vieringen en bijeenkomsten.
Mogelijk is het verbod ingegeven door deze pogingen toeristen te evangeliseren, die in den vreemde meer vrijheid hebben om te praten en na te denken.

Partijtop

Volgens Radio Free Asia is het verbod uitgevaardigd op grond van het ontbreken van diplomatieke banden tussen China en het Vaticaan. Het zou ook niet afkomstig zijn van de Chinese regering, maar van de top van de communistische partij.

Gezamenlijke tentoonstellingen

Opmerkelijk is dat dinsdag in de Vaticaanse perszaal gezamenlijke kunsttentoonstellingen werden aangekondigd die tegelijkertijd in de Vaticaanse Musea en het voormalige keizerlijke paleis in Beijing zullen worden gehouden. Die zouden in maart volgend jaar worden geopend.

Economische dwang

Volgens waarnemers wil China het Vaticaan met deze vorm van economische boycot dwingen zich te voegen naar de voorwaarden die China stelt voor diplomatieke banden. Het Vaticaan moet eerst zijn diplomatieke relaties met Taiwan verbreken en mag zich niet meer bemoeien met interne zaken, oftewel bisschopsbenoemingen.

Zuid-Korea

China deed iets dergelijks ten aanzien van Zuid-Korea toen het land akkoord ging met de installatie van het Amerikaanse anti-raketschild THAAD. Chinese toeristen mochten niet meer naar Zuid-Korea en Koreaanse winkels in China werden geboycot.

Belachelijk

Volgens AsiaNews suggereert de boycot van het Vaticaan een obsessief verlangen van de partij om de Chinese burgers zelfs in het buitenland te willen controleren. Een Chinese touroperator noemde het verbod al volkomen belachelijk en onhaalbaar om miljoenen mensen in den vreemde te willen controleren. “Vooral jonge mensen, die meer vrijheid eisen dan hun ouders ooit hadden.”

Xi in plaats van Jezus

Bij het laatste Volkscongres in oktober, kondigde de partij aan meer greep te willen hebben op kerken en religieuze gemeenschappen. Eerder deze maand werd bekend dat in de zuidelijke provincie Jiangxi arme christenen alleen voor hulp in aanmerking komen als ze afbeeldingen van Jezus en andere religieuze voorwerpen inruilen voor die van partijleider Xi Jinping. Zo wil de overheid “het geloof in de partij herstellen”. (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.