fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China wijst Koreaanse zendelingen uit

KN Redactie 13 februari 2017
image
Foto: Jonathan Nightingale ccby flickr.com

China heeft sinds december minstens 32 Zuid-Koreaanse zendelingen uitgewezen.

De zendelingen werden opgepakt tijdens politie-acties in noordoost-China. Zij waren daar voor evangelisatiewerk, maar ook voor hulp aan Noord-Koreaanse vluchtelingen die de dictatuur via de rivier Yalu proberen te ontkomen.

Steekpenningen

Officieel is er geen evangelisatiewerk toegestaan, maar volgens AsiaNews knijpen de lokale autoriteiten meestal een oogje toe. De hulp aan de vluchtelingen voorkomt maatschappelijke onrust, maar gaat ook gepaard met aanzienlijke bedragen aan steekpenningen aan lokale ambtenaren.

Vergelding

Weliswaar gelden sinds oktober strengere regels ten aanzien van religieuze activiteiten, maar is er ook sprake van vergeldingsacties tegen Zuid Korea. Daarbij gaat het onder meer om het weren van producten, maar ook om concerten en optredens van Zuid-Koreaanse artiesten op de Chinese staatstelevisie.
Officieel is het raketschild bedoeld tegen Noord-Korea, dat deze week opnieuw een proef deed met een lange afstandsraket. Beijing denkt echter dat THAAD ook tegen China gericht is.
Vorige week werd bekend dat opnieuw een zendeling was opgepakt in de buurt van de grens met Noord-Korea. Hij zou de immigratiewetgeving hebben overtreden. (KN/AN)