<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Christenen in het Midden-Oosten kunnen nergens terecht’

KN Redactie 9 maart 2017
image
'In het Westen hebben we vaak niet in de gaten in wat voor situatie de christenen in het Midden-Oosten verkeren', zegt filmmaker Jordan Allott (Foto: ourlaststandfilm.com)

“Christelijke minderheden zijn bang om naar vluchtelingenkampen te gaan, vanwege de extremistische elementen die daar aanwezig zijn. En dus krijgen ze geen internationale hulp.”

Dat zegt de Amerikaanse filmmaker Jordan Allott in een interview met Katholiek Nieuwsblad. Allott sprak met KN over zijn indrukwekkende documentaire Our Last Stand over de vervolging van christenen in Syrië en Irak.

Christenvervolging

In de documentaire reist Allott samen met de Assyrisch-Amerikaanse basisschoollerares Helma Adde naar Syrië en Irak om te vertellen over het lot van christenen in het Midden-Oosten. Ze wilden de film maken, vertelt de filmmaker, “omdat we in het Westen vaak niet in de gaten hebben in wat voor situatie de christenen in het Midden-Oosten verkeren”.

“Wij leven cultureel gezien in een christelijk deel van de wereld, en christenen worden historisch gezien als de meerderheid, als de onderdrukker, en niet als een onderdrukte groep. Maar mensen realiseren zich vaak niet dat dit in het Midden-Oosten heel anders ligt. Christenen daar kunnen nergens terecht”, zegt hij.

Internationale hulpverlening

Een groot probleem voor de christelijke minderheden die in Irak en Syrië op de vlucht zijn geslagen, is ook dat ze buiten het oog van de internationale hulpverlening vallen, zo legt de Amerikaan in gesprek met KN uit.

“Er zijn internationale organisaties als de VN die er naartoe gaan en vluchtelingenkampen opzetten, maar de christelijke minderheden zijn bang om daar naartoe te gaan, vanwege de extremistische elementen die daar aanwezig zijn. En dus krijgen ze geen internationale hulp.”

Discriminatie

Op een bepaalde manier, zegt Allott, “discrimineren de westerse organisaties dus, onbewust, tegen de christenen. Want ze zeggen: de enige manier om hulp te krijgen is door naar de kampen te gaan. Ik denk dat de meeste mensen in het Westen niet weten dat de christenen dus niet de westerse overheidssteun ontvangen die anderen wel ontvangen. Gelukkig zijn heel veel Kerken wel opgestaan om te helpen, en ook veel kerkelijke hulporganisaties.”

Our Last Stand

Lees hier het hele interview met Jordan Allott en Helma Adde dat deze week in Katholiek Nieuwsblad staat.

Bekijk hieronder de trailer van Our Last Stand. De indrukwekkende documentaire over christenvervolging in het Midden-Oosten is recent onder meer in Hengelo en Deventer te zien geweest. Zie voor meer info de website www.ourlaststandfilm.com. Wie een vertoning wil organiseren kan contact opnemen door daar het contactformulier op de website in te vullen. Vooralsnog is de documentaire alleen in het Engels beschikbaar.