<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Clintoncampagne wilde revolte tegen bisschoppen ontketenen

KN Redactie 13 oktober 2016
image
Campagneleider John Podesta: eerdere pogingen in de Kerk te infiltreren (Foto: AP)

Het campagneteam van presidentskandidate Hillary Clinton heeft meermaals geprobeerd een linksliberale binnenkerkelijke revolte tegen de katholieke bisschoppen te ontketenen.

Uit de mails blijkt dat campagneleider John Podesta (67), zelf katholiek, meermaals “progressieve” groeperingen heeft geprobeerd te helpen te infiltreren in de Kerk teneinde een liberale revolte te ontketenen.

‘Katholieke lente’

Clintons campagneleider reageerde op een mail van Sandy Newman, voorzitter van het Center for American Progress, een links-liberale denktenk, opgezet door Podesta, die er ook de eerste voorzitter van was. Hij reageert op haar oproep tot een “katholieke lente” tegen de bisschoppen. De pijlen zouden vooral gericht moeten zijn op het verzet van de bisschoppen tegen het zogenaamde HHS-mandaat, dat kerkelijke instellingen onder meer verplicht mee te betalen aan contraceptie.

Geen competent leiderschap

Podesta schrijft onder meer dat er al eerder pogingen zijn gedaan om via ‘katholieke’ groeperingen de kerkelijke leer te ondermijnen, maar dat het daarvoor aan competent leiderschap ontbrak.

Eerdere pogingen

“Wij riepen de Catholics in Alliance for the Common Good (verenigde katholieken voor het algemeen welzijn -red) in het leven om zo’n moment te creëren”, schrijft Podesta. “Maar ik denk dat daarvoor nu het leiderschap ontbreekt. Net als bij Catholics United. Zoals de meeste ‘Spring movements’, ik denk dat dit vanuit de basis moet komen.”

Middeleeuwse dictatuur

Newman schreef: “Hoi John. Die hele controverse met de weerstand van de bisschoppen tegen de dekking van contraceptie terwijl 98% van de katholieke vrouwen (en hun huwelijkspartners) contraceptie heeft gebruikt heeft mij aan het denken gezet… Er moet een katholieke lente komen waarin katholieken zelf het einde eisen van een middeleeuwse dictatuur en het begin van een klein beetje democratie en respect voor gendergelijkheid in de katholieke Kerk.”

Gschikt moment

Zij vraagt zich af of het verzet van de bisschoppen tegen het HHS-mandaat een geschikt moment is voor zo’n aanval en of de katholieke gezondheidsorganisatie CHA zich achter de progressieven zou scharen.

Steun voor Obama

De CHA keerde zich eerder al tegen het verzet van de bisschoppen tegen het HHS-mandaat. Het verzet werd door president Obama gebruikt om het inmiddels beruchte proces van de overheid tegen de Kleine Zusters van de Armen te onderbouwen.

‘Verbastering van het geloof’

Uit andere emails van Podesta met stafleden van de Clintoncampagne blijkt een vooringenomen afkeer van het katholieke geloof dat “achterlijk” wordt genoemd. Behoudende katholieke overtuigingen worden “een verbazingwekkende verbastering van het geloof” genoemd.

Paradigmaverandering

Eerder was al uit gelekte emails bekend geworden dat de grootste particuliere sponsor van Clinton, miljardair George Soros, vergelijkbare plannen had. Hij wilde proberen onder meer met geld bisschoppen ertoe te bewegen de aandacht te verleggen van pro-gezins- en pro-lifekwesties naar de klimaat- en immigratieproblematiek.

Eerder steunde Soros zogenaamd ‘katholiek verzet‘ tegen uitgesproken bisschoppen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.