<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Colombia: Kerk blij met begin wapenstilstand

KN Redactie 2 oktober 2017
image
Een van de vele vredesdemonstraties in Colombia. (Foto: Julián Ortega Martínez/equinoXio ccby flickr.com)

De katholieke Kerk in Colombia heeft met vreugde gereageerd op de wapenstilstand tussen de regering en de guerrillabeweging ELN die afgelopen zondag is ingegaan. 

Het is niet mogelijk te leven te midden van een oorlog die alleen dood, pijn en verwijdering brengt, aldus bisschop Victor Manuel Ochoa van Cucutas.
Het is nu tijd om voorbeelden van vrede te geven, aldus zijn ambtsbroeder Angel Villa Vahos van Ocana. Daartoe behoren het staken van alle vijandelijkheden tegenover burgers en het vrijlaten van alle gijzelaars.

Doorbraak

Kort voor het bezoek van paus Franciscus in september aan Colombia kwam er een doorbraak in de onderhandelingen. De wapenstilstand ging zondag in en moet 100 dagen duren.
De strijdende partijen voeren sinds februari vredesonderhandelingen in Ecuador. Volgens het Colombiaanse leger telt de ELN zo’n 2500 mannen en vrouwen en is de strijdgroep vooral in het oosten van het land actief.

Bloedige reputatie

De ELN heeft rond 7.000 moorden en ongeveer evenveel ontvoeringen op zijn kerfstok. Er zijn 3.000 gevallen van landroof en 1.000 gedwongen rekruteringen geteld. Daarnaast heeft de groep grote milieuschade veroorzaakt voor meer dan 1.300 aanslagen op oliepijpleidingen.

Eerder vredesakkoord

Eind vorig jaar lukte het president Juan Manuel Santos na vier jaar onderhandelen een vredesakkoord te sluiten met de grootste guerrillabeweging, FARC. In de bloedige burgeroorlog die sinds de jaren zestig woedde stierven rond 300.000 mensen. Meer dan 7 miljoen mensen moesten vluchten. (KN/KNA)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.