fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Colombiaanse bisschoppen tegen regering: bescherm lokale bestuurders

KN Redactie 6 september 2018
image
Een demonstratie tegen het geweld van guerrillagroepen in Colombia. (Foto: Julián Ortega Martínez/equinoXio ccby flickr.com)

De leiders van de Colombiaanse Kerk dringen er bij de Colombiaanse regering op aan dat lokale bestuurders moeten worden beschermd tegen huurmoordenaars.

Sinds eind 2016 zijn meer dan driehonderd lokale bestuurders vermoord. Destijds sloot de regering vredesakkoorden om een einde te maken aan het meer dan vijftig jaar voortslepende conflict met de FARC, de grootste guerrillagroepering van het land.

Inbreuken op het recht tot leven

De bisschoppen hebben de nieuwe president Ivan Duque, die 7 augustus is ingezworen, opgeroepen om ervoor te zorgen dat de moorden stoppen.
“Deze inbreuken op het recht tot leven duiden op een afschuwelijke en laakbare instorting van de heilige wetten van de Schepper, de enige heer van het leven”, zei bisschop Hector Fabio Henao tijdens een openbare vergadering tegen de president.

“Wij spreken diegenen aan die het idee hebben dat ze met gewelddadige acties nobele doelstellingen kunnen verwezenlijken”, zei de bisschop. “Deze daden dragen niet bij aan werkelijke verzoening tussen Colombianen.”

Verschillende redenen

“De bedreigingen en moorden zijn toegenomen, net nu we denken dat we vrede hebben bereikt”, zegt Frank Varelas, medewerker van de Colombiaanse bisschoppenconferentie.

“Daar zijn verschillende mogelijke redenen voor. Op sommige plekken onthulde het eind van het gewapende conflict plaatselijke conflicten, die aan de oorlog zijn toegeschreven maar eigenlijk een andere oorzaak hebben. Op andere plekken, die lang onder de controle van FARC hebben gestaan, heeft de ontwapening voor een machtsvacuüm gezorgd. Criminele bendes hebben dat opgevuld en vechten daar nu om de controle over grondgebied en de illegale drugshandel.” (CNS)