fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Colosseum in het rood tegen christenvervolging

KN Redactie 11 februari 2018
image
Beeld: Kerk in Nood

Het Romeinse Colosseum zal op de avond van 24 februari samen met twee kerken in Syrië en Irak in het rood te zien zijn.

Aleppo en Mosoel

Naast het Colosseum, van oudsher symbool van het christelijke martelaarschap, verschijnen de maronitische kathedraal van Sint Elias in Aleppo in Syrië en de H. Pauluskerk in Mosoel in Irak ook in het rood. Het initiatief werd woensdag aangekondigd in aanwezigheid van mgr. Louis Raphaël I Sako, patriarch van de Chaldeeuws-Katholieke Kerk en pater Firas Lutfi, Franciscaan van de Custodie van het Heilig Land en vicaris in Aleppo.

Bijzondere sprekers

Tijdens de herdenking van 24 februari worden bijzondere sprekers verwacht. Zo komen Ashiq Masih en Eisham Ashiq, de echtgenoot en een dochter van de Pakistaanse Asia Bibi, hun verhaal vertellen. De katholieke Bibi werd in 2009 vals beschuldigd van godslastering jegens de profeet Mohammed, gevangengezet en ter dood veroordeeld. Haar lot is nog steeds onzeker. De Nigeriaanse Rebecca Bitrus komt vertellen over de twee jaar dat ze gegijzeld is geweest door terroristen van Boko Haram. Zij verloor haar zoon, weigerde zich te bekeren en kreeg een kind van haar gijzelnemer, waarmee ze wist te ontsnappen en terugkeerde naar haar eigen man.

Aanklacht tegen martelaarschap

De actie is volgens de Italiaanse voorzitter van Kerk in Nood Alfredo Mantovano bedoeld om aandacht te vragen voor de vervolging van christenen die wereldwijd plaatsvindt. “Talloze groepen over de hele wereld lijden honger en gaan gebukt onder ellende en geweld omwille van hun geloof. We richten onze schijnwerpers op de belangrijkste monumenten in de wereld als aanklacht tegen het martelaarschap dat onze broeders moeten lijden.” Mantovano is blij dat het mogelijk is hierbij ook de christelijke gemeenschappen in Syrië en Irak zelf, die de laatste jaren zo zijn getroffen, te betrekken.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de actie plaatsvindt. Eerder werden de Trevi-fontein in Rome, de Westminsterabdij in Londen, het beeld van Christus Verlosser in Rio de Janeiro, de Sacré Coeurbasiliek in Parijs en de kathedraal van Manilla verlicht in de kleur van het bloed dat nog steeds door talloze Christenen in de gehele wereld wordt vergoten.

Christenvervolging

Volgens de directeur van Kerk in Nood Italië, Alessandro Monteduro, zal de actie veel mensen confronteren met het fenomeen van de christenvervolging. “Vanaf 24 februari kan niemand nog beweren dat hij niets wist van de vervolging die Christenen ondergaan.” (KN/KiN)