fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Columnist: ‘Paus moet kappen met jongeren beledigen’

KN Redactie 5 december 2016
image
(foto: AP)

De generatie van millenials (met een geboortejaar tussen 1980-2000) houdt onder paus Franciscus massaal de Kerk voor gezien.

De paus zou er daarom goed aan doen een beetje op zijn woorden te passen, schrijft Nicholas G. Hahn in The Detroit News. De paus zei onlangs in een interview niet te begrijpen wat jonge mensen toch in de Latijnse Mis zien. “Waarom zoveel rigiditeit?”, vroeg de paus zich af. “Deze rigiditeit verbergt altijd iets, onzekerheid of zelfs iets anders.”

Heilig

Hiermee laat deze paus een “lelijke” afwijking zien van zijn voorganger Benedictus XVI, stelt de columnist. Die maakte juist nieuwe ruimte voor de pre-Vaticaanse liturgie. “Wat eerdere generaties voor heilig hielden. blijft ook voor ons heilig en groot”, aldus de paus-emeritus, “en dat kan allemaal niet zomaar opeens verboden worden of zelfs als schadelijk worden beschouwd.”

Mode

Nicholas wijst erop dat altijd al meer dan 200 Latijnse Missen in de VS werden gevierd en dat dit aantal sindsdien is verdubbeld. Er komen millenials en hipsters af op de smells and bells, de rijke geuren en kleuren van de oude liturgie. Maar paus Franciscus spreekt van een “mode” die als zodanig niet veel aandacht waard is. De Latijnse, Tridentijnse Mis is niet meer dan een “uitzondering”. Hahn denkt dat Franciscus met zijn opmerkingen het motu proprio Summorum Pontificum (2007) van zijn voorganger wil “verwateren”.

Kappen

Op die manier bereikt de paus weinig meer dan tal van jongeren en ouderen voor het hoofd te stoten, aldus Hahn: “Maar als Franciscus zou kappen met zijn gewoonte om trouwe millenials te beledigen, zou hij ze vaker gaan zien in de kerkbanken”. (KN/The Detroit News)