fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

‘Niets evangeliseert zoals muziek’: Emmanuel-zomerkamp jubileert met cd van eigen makelij

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 juli 2023
image
Tijdens de veertigste editie van de Emmanuel-zomerkamp wordt de muziek ten gehore gebracht die vanaf 12 augustus op cd of digitaal te beluisteren is. Het zal een greep uit de muziek van de afgelopen veertig jaren zijn. Foto: Gemeenschap Emmanuel

De Gemeenschap Emmanuel brengt een bijzonder aandenken aan het jaarlijkse zomerkamp uit: een cd gevuld met veertig jaar aan zomerkampmuziek. Het aandenken moet bijdragen aan de missie van de Kerk. “Want niets evangeliseert zo sterk als muziek”, zegt medeorganisator Anja Vergouwen.

Vanaf de eerste zomerkampdag op 12 augustus zal een greep uit het repertoire van de musicalliedjes die tijdens de zomerkampen gezongen worden op CD en online te beluisteren zijn. De katholieke singer-songwriter Lars Gerfen verzorgde de productie van de eerste twaalf nummers. Professionele muzikanten begeleiden de muzikale kinderen en kampbegeleiders.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het is zeker geen kinderlijke productie”, verzekert Vergouwen, die de muziek en teksten gemaakt heeft. Het is volgens haar geschikt voor alle leeftijden. Ook Bas en Cissy Suijkerbuijk, verantwoordelijk voor de muziek en liturgie bij de Gemeenschap Emmanuel en nauw betrokken bij KISI Kids, droegen eraan bij.

Smeermiddel

Er was veel vraag naar de zomerkampliederen, vertelt Vergouwen. “De liederen zijn het smeermiddel van het hele zomerkamp.” De organisatie had het kamp tijdens de coronaperiode dan ook niet door laten gaan als er niet gezongen had mogen worden. “Gelukkig mocht het uiteindelijk wel buiten in een grote tent, want het hele kamp draait om de muziek.”

“Niets evangeliseert zo sterk als muziek. Het is een vorm van bidden en evangeliseren ineen.”
- Anja Vergouwen

Gedurende de vijf dagen van het zomerkamp zingen de kinderen (8-12 jaar) dagelijks de liedjes van de musical. Ieder zomerkamp eindigt met het opvoeren van een musical. De ene keer gaat het over David, dan weer over koningin Ester, dit jaar over de barmhartige Samaritaan en de verloren zoon.

Na het kamp houdt de muzikale ervaring meestal niet op. De liedjes beklijven en eenmaal thuis zingen de kinderen de liedjes het hele jaar door. Uiteindelijk gaan ook de ouders meezingen, evenals vriendjes en vriendinnetjes op school, aldus Vergouwen.

Fotogalerij: gebruik de pijltjes om te navigeren.

Foto's: Gemeenschap Emmanuel

“Evangelisatie gaat door de muziek heen”, zegt Vergouwen. “Niets evangeliseert zo sterk als muziek. Het is een vorm van bidden en evangeliseren ineen.”

Behoefte

Dit jaar is de veertigste editie van het zomerkamp. In april al zat het zomerkamp vol, vertelt Vergouwen. 150 kinderen worden er verwacht en nog eens 15 staan op de wachtlijst. “Het loopt als een tierelier. Er lijkt zo’n grote behoefte te zijn aan zingeving en saamhorigheid. Daarbij is het aantrekkelijke aan het zomerkamp dat iedereen mag zijn wie die is.”

Vergouwen denkt zeker niet dat ouders blij zijn dat ze hun kinderen in de zomervakantie vijf dagen ergens kunnen “dumpen”. Sowieso worden de kinderen op zaterdag gebracht. “Bijna alle ouders komen ze zelf brengen en op een doordeweekse dag weer ophalen.” Ouders hebben er dus werkelijk iets voor over, denkt Vergouwen.

https://www.kn.nl/donaties/

Sterker nog: op verzoek van ouders is het herfstweekend ontstaan, vertelt Vergouwen. Het is een weekend voor het hele gezin samen. “Ouders hebben er behoefte aan om zelf te beleven wat ze bij hun kinderen op het zomerkamp zagen veranderen.”

Vanaf 12 augustus is de jubileum-cd via deze link te bestellen. De muziek is ook online te beluisteren.