<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Onze 6 tips om dit weekend te luisteren en lezen

KN Redactie 26 april 2024

Geestelijk voedsel voor iedereen, geselecteerd door de redactie van Katholiek Nieuwsblad.

1.     Een getuigenis

BOEK | Larry Loftis, De dochter van de horlogemaker | Corrie ten Boom kwam uit een protestants gezin dat joden tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp onderduiken. Na verraad en deportatie overleeft Corrie het kamp en verspreidt ze haar boodschap van liefde en vergeving tot haar dood in 1983. “Dit is een knappe mix van een biografie, wetenschappelijk naslagwerk en historische roman, aangevuld met tal van foto’s die het verhaal tot leven wekken”, zegt KN-redactiecoördinator Susanne Kurstjens.

2.     Concertpianist

CD | Rachmaninov for Two, Sergei Babayan & Daniil Trifonov | Sergej Rachmaninov (1873-1943) was een van de beste pianisten van zijn tijd. Op deze cd spelen de pianisten composities uit Rachmaninovs vroege levensfase. KN-recensent Arnoud Heerings: “Op het juiste moment creëert Rachmaninov altijd ruimte voor een innemende melodie. Het spel van de twee pianisten is volkomen aan elkaar gewaagd. De muziek klinkt in alle delen energiek en glashelder.”

3.     (H)erkenning en troost

BOEK | Joanne Nihom, De Leegte Omarmen | Joanne Nihom is ongewenst kinderloos. Ze besefte dat de aartsmoeders in de Bijbel en de Thora op een bijzondere manier kinderen kregen en besloot daarom in gesprek te gaan over dit thema met mensen zoals Arnon Grunberg, Marjoleine de Vos en Esther van Fenema. Het boek biedt erkenning, troost, een lach en een traan. Een boek voor zowel de ongewenst kinderlozen als ouders.

4.     Transsubstantiatie

CD | Olivier Messiaen: La Nativité Du Seigneur, Mark Steinbach (orgel) | Heerings: “Olivier Messiaen, belangrijkste katholieke componist van de twintigste eeuw, heeft zijn leven gewijd aan het muzikaal vormgeven van christelijke mysteriën, zoals de Transsubstantiatie. Mark Steinbach koos voor zijn opname van deze orgelcyclus het Cavaillé-Coll-orgel in Lyon, omdat het meer overeenkwam met het instrument dat Messiaen in 1934 bespeelde dan het gewijzigde orgel in de Eglise de la Trinité in Parijs.”

5.     Sleeptouw

BOEK | Hendrie van Maanen, Europa en de Weg. Europees christendom in meer dan vijftig beelden en verhalen | Theoloog en geograaf Hendrie van Maanen belicht de ontwikkeling van het christendom in Europa aan de hand van vijftig thema’s. Van Luther tot de Mariaverering, het boek biedt een overvloed aan eeuwen, geloofsstromingen en personen, als een enthousiaste gids die je door een kathedraal leidt. KN-eindredacteur Luuk van den Eiden: “Al met al is dit toch een heel compleet en vermakelijk overzicht van twintig eeuwen christendom in Europa.”

6.     Prachtige composities

CD | Tourout, Isaac & Weerbeke, Flemish Polyphony In Central Europe, Cappella Mariana en Vojtěch Semerád | De componist Caspar van Weerbeke (1445- 1517) was tot voor kort gewoon maar een naam voor KN-recensent Arnoud Heerings. “Op deze cd staan enkele prachtige vocale composities van Van Weerbeke. Ik begrijp nu waarom deze componist tot een van de grote componisten van zijn generatie gerekend wordt.”

https://www.kn.nl/cultuur/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.