<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Herinneringen aan katholieke heldenmoed

Luuk van den Einden 2 mei 2024
image
James Keeffe. Foto: Privéarchief familie Keeffe

In maart 1944 raakt een Amerikaanse Liberator-bommenwerper in de problemen tijdens een missie boven Duitsland. De bemanning probeert het vliegtuig naar veilig terrein te loodsen, maar ter hoogte van Papendrecht moeten de mannen toch springen.

Alle bemanningsleden vallen binnen de kortste keren in handen van de bezetter, behalve de twintig jaar oude copiloot James Keeffe. Hij weet de Duitsers te omzeilen en contact te maken met het verzet, dat in die periode, wanneer D-Day nog niet ophanden lijkt te zijn, verbeten weerstand probeert te bieden.

Verraden

Keeffe verblijft een tijd in Nederland, waar hij contacten heeft met de katholieke families Sanders en Ubink en met de geestelijken pater Hanckx en kapelaan Haanen, beiden lid van de ondergrondse. In deze periode gaat Keeffe, zelf katholiek, met Anton en Cocky Sanders regelmatig op zondag naar de Mis in de tegenwoordig al lang gesloopte Ignatiuskerk aan de Westzeedijk in Rotterdam.

Met hulp van het verzet bereikt Keeffe Antwerpen, dat als springplank kan dienen voor een vlucht naar Engeland, wat hem in staat zou stellen om weer bomvluchten over bezet gebied te maken. Keeffe wordt in Antwerpen echter verraden en belandt in het krijgsgevangenenkamp Stalag Luft III, dat de filmliefhebber zal herkennen als het kamp uit de klassieker The Great Escape.

Heldenmoed in oorlogstijd

James Keeffe kon zijn oorlogsavonturen uiteindelijk navertellen en heeft dat op hoogbejaarde leeftijd ook gedaan, tijdens urenlange sessies in een opnamestudio met zijn zoons. Zijn oudste zoon, ook een James, verwerkte die geluidsbanden tot een boek, dat nu voor het eerst in het Nederlands is vertaald.

Memoires over de Tweede Wereldoorlog vormen een genre waar menig literair hobbyist in het verleden mee is gaan fröbelen, wat ondanks de beste bedoelingen vaak niet al te beste resultaten heeft opgeleverd. Liberator down is een aangename uitzondering. Het boek is solide geschreven, spannend en voorzien van uitvoerig fotomateriaal.

Liberator down is geen expliciet katholiek boek, maar zoals de oorspronkelijke titel Two gold coins and a prayer (‘Twee gouden munten en een gebed’) laat zien, was heldenmoed in oorlogstijd ook volop onder katholieken te vinden.

James H. Keeffe III, Liberator down
Uitgeverij: Stichting James Keeffe
Pagina’s: 472 | € 29,50
ISBN: 9789464912623

> BOEK BESTELLEN

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.