fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Schilderij Jheronimus Bosch tijdelijk terug in Den Bosch

KN Redactie 1 december 2018
image
(Beeld: Noordbrabants Museum)

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch opent zaterdag de tentoonstelling Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen. De expositie zoomt in op de fascinatie van de kunstschilder voor het thema Driekoningen.

Bosch verbeelde het onderwerp ten minste drie keer. Twee van deze schilderijen zijn volgens het Noordbrabants Museum bewaard gebleven. Eén daarvan keert voor de tentoonstelling terug naar Den Bosch, de stad waar Bosch woonde, werkte en in 1516 overleed.

Vroegste bekende werk

De Aanbidding der Koningen uit het Metropolitan Museum of Art in New York is geschilderd in 1475 en daarmee het vroegst bekende werk van Bosch’ hand.

Het schilderij is het startpunt van zijn oeuvre en het vertrekpunt van de tentoonstelling. Het werk biedt volgens het Noordbrabants Musem inzicht in de invloed van de beeldtaal van Bosch op zijn navolgers, de inspiratie die de meester haalde uit het dagelijks leven in Den Bosch en de laatmiddeleeuwse werkplaatspraktijk.

Jheronimus Bosch, ook wel Jeroen Bosch of Hiëronymus Bosch genoemd, werd in 1450 geboren als Jheronimus van Aken. De Brabantse kunstschilder staat vooral bekend als vernieuwer van de beeldtraditie. 

De tentoonstelling loopt tot 10 maart. (info: Noordbrabants Museum)