<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Curieprelaat wijst kritiek op omstreden spreker af

KN Redactie 9 februari 2017
image
Aartsbischop Sorondo staat de pers te woord. (Foto: AP)

De voorzitter van de Pauselijke Academie voor de Wetenschappen verwerpt de kritiek op de uitnodiging van een spreker die in verband wordt gebracht met orgaanroof.

China wordt al jaren verdacht van orgaanroof bij ter dood veroordeelde politieke gevangenen. Onlangs hebben zowel het Europees Parlement als het Amerikaans Congres het Chinese beleid rond orgaantransplantatie veroordeeld.

Orgaan- en mensenhandel

Jiefu Huang sprak dinsdag tijdens een tweedaagse Vaticaanse conferentie over orgaanhandel. Paus Franciscus had aartsbisschop Marcelo Sorondo, hoofd van de Pauselijke Academie, gevraagd om aandacht te besteden aan orgaanhandel in samenhang met mensenhandel en -smokkel.

‘Wij willen verandering versterken’

“Doen ze in China illegale orgaantransplantaties? Dat kunnen we niet zeggen”, verdedigde Sorondo zich nadat er grote commotie was ontstaan over deelname van de Chinese oud-gezondheidsminister. “Wij willen de beweging die verandering wil, versterken”, aldus de curieprelaat. Eerder had hij tegenover het internationale persbureau AFP verklaard dat de conferentie was bedoeld als “wetenschappelijke oefening en niet als een herhaling van omstreden politieke beweringen”.

‘Vrijwilligers’

Huang zelf probeerde de gemoederen te bedaren door te benadrukken dat China zijn leven aan het beteren is. Het beleid om organen te roven bij ter dood veroordeelden is volgens hem in 2015 gestopt. De handel in organen was al in 2007 verboden. Maar vermoedens bestaan dat gevangenen als ‘vrijwilligers’ worden geclassificeerd om de wet te omzeilen.

Enorme tekorten

China behoort tot de landen met de minste orgaandonoren en kampt daardoor met enorme tekorten. Dat leidt tot een groot illegaal circuit waarbij mensen uit nood hun organen verkopen of daartoe worden geprest. Dat is zelfs in de Chinese media algemeen bekend.

Onbeheersbaar

Volgens een ander lid uit de Chinese delegatie zou het onmogelijk zijn volledig greep te krijgen op het illegale circuit. Veel medische en mensenrechtenorganisaties beschuldigen China er echter van gewoon door te gaan met de orgaanroof omdat het uiterst lucratief is.

Vooral mensen uit religieuze en etnische minderheden zouden het slachtoffer zijn. Onder hen zouden ook ‘ondergrondse’ christenen zijn.

Onafhankelijk onderzoek

Deelnemers aan de conferentie riepen China daarom op om onafhankelijk onderzoek toe te staan en vrije toegang tot families van donoren.

De organisatie Dokters Tegen Gedwongen Orgaandonatie (DAFOH) noemde de deelname van China aan de conferentie “compromitterend”.

De Internationale Coalitie ter Beëindiging van Orgaanroof in China publiceerde vorig jaar een zeshonderd pagina’s tellend rapport. Dat stelt dat de Chinese communistische partij achter de massamoord op onschuldige gevangenen zit om te voldoen aan de “vraag van de markt”.

Onderzoek ingetrokken

Hoewel in China officieel tienduizend legale orgaantransplantaties per jaar plaatsvinden, bleek uit ziekenhuisgegevens dat er zestig- tot honderdduizend organen per jaar worden getransplanteerd, aldus het onderzoeksrapport uit 2016.

Dinsdag trok het wetenschappelijk tijdschrift Liver International een recent Chinees onderzoek naar levertransplantaties in omdat de auteurs geen enkel bewijs over de herkomst van de levers konden leveren.

Niet te bevestigen

Een van nieuw benoemde leden van de Pauselijke Academie voor de Wetenschappen, Francis Delmonico, verklaarde afgelopen juni nog aan het Amerikaans Congres dat hij niet kon bevestigen dat China gestopt was met de orgaanroof bij gevangenen. Het voormalig hoofd van de Transplantation Society opende de conferentie maandag samen met mgr. Sorondo.

Tevoren gewaarschuwd

De voorzitter van een Australische adviescommissie aangaande orgaanroof in China, Wendy Rogers, noemt de aanwezigheid van Huang “schokkend”.

Volgens AFP hebben naast Rogers ook een aantal experts aartsbisschop Sorondo tevoren schriftelijk gewaarschuwd. Onder hen een voormalige chirurg uit Xinjiang. In hun brief waarschuwden zij het Vaticaan dat het gemakkelijk door de Chinese propagandamachine misbruikt kan worden om “de reputatie van zijn onethische transplantatiesysteem op te poetsen”.

‘Vorm van medeplichtigheid’

Wendy Rogers heeft het Vaticaan in reactie laten weten dat “het nalaten van de academie om de bewijzen te onderzoeken dat gedwongen orgaanwinning heeft plaatsgevonden en nog steeds gebeurt in China gelijkstaat aan een vorm van medeplichtigheid in deze misdaden.”

De Vaticaanse woordvoerder weigerde in te gaan op vragen van AFP. (KN/AN/AFP)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.