fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

‘De kinderen krijgen oordopjes en slaappillen’

KN Redactie 26 november 2016
image
Het aanbieden van de gaven tijdens de landelijke dag van Kerk in Nood. (Foto: Katholiek Nieuwsblad/Jan Peeters)

Kinderen in Syrië krijgen oordopjes en slaappillen tegen de explosies en om ze ongemerkt over de grens te smokkelen.

Zo’n 400 mensen luisterden naar de religieuze die in Frankrijk leeft en werkt, maar geregeld haar familie bezoekt in het door oorlog geteisterde land.

Geen water en stroom

Damascus “is geen Aleppo” vertelde ze, maar ook de hoofdstad is niet veilig “en alles is ontzettend duur”. Het gaat dan om basisbehoeften als stromend water en elektriciteit. Met temperaturen van 45 graden Celsius is dat geen doen. “En zonder elektriciteit kun je niet koken, niet koelen, helemaal niets.”

Steun in de kerk

Tot de oorlog uitbrak konden alle religies in vrede en vrijheid naast elkaar leven, vertelde ze. Nu is tweederde van de christenen gevlucht. De achterblijvers “hebben een groot geloof” en vinden vooral rust en steun in de kerk. Ook daar is het niet veilig, aldus Al-Khouri, “maar ze sterven liever daar dan elders”.

Constante stress

De mensen staan continu onder stress. “Mensen die ‘s morgens van huis gaan weten niet of ze er ‘s avonds weer terug zullen keren. De kerk is voor hen een rustpunt, een plaats van ontmoeting en solidariteit.”

Hoop op de toekomst

Al-Khouri noemde het een geluk dat kinderen het vermogen hebben zich grotendeels van de werkelijkheid af te sluiten. Zij hopen en dromen vooral van een vreedzame toekomst. Daar is ook een groot deel van de hulpverlening op gericht. Kerk in Nood heeft een bijzonder Kerstactie voor de Syrische oorlogskinderen.

Spreek de waarheid

Op de vraag wat hen kan helpen antwoordde de zuster: “Bidden is essentieel. Gebed kan alles. En spreek de waarheid, geef hen een stem. De oorlog is ontstaan door onwaarheid. De media hebben te lang niet de waarheid over de oorlog verteld.”

Ontmoet de Wereldkerk

De dag stond in het teken van de ontmoeting met de Wereldkerk. Dat vond onder meer uitdrukking in de deelname van een groep Indonesische katholieken die een heerlijke lunch had verzorgd. Ook zorgden zij voor een deel van de muzikale opluistering van de Eucharistieviering. (KN)