<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘De priesters die de school leidden, waren misschien wel té tolerant’

KN Redactie 6 september 2018
image
Edoardo Albinati (Foto: Angelo Lot)

Hoe kwamen drie jongens van gegoede komaf tot een van de beruchtste moorden van Italië? Had het iets te maken met de katholieke school waarop ze zaten? KN sprak erover met schrijver Edoardo Albinati, wiens boek De katholieke school vandaag in Nederland verschijnt.

Edoardo Albinati ontving in 2016 de Premio Strega voor zijn boek, de hoogste literaire prijs van Italië.

Het bloedbad van Circeo

De katholieke school speelt zich af in een chique wijk in het Rome van de jaren zeventig. De schrijver zelf gaat er naar een privéschool, het katholieke San Leone Magno-lyceum. Na afronding daarvan zijn drie van zijn medeleerlingen verantwoordelijk voor een brute verkrachtings- en moordzaak die in Italië bekend staat als ‘het bloedbad van Circeo’.

In september 1975 nodigen de drie, alle afkomstig uit rijke Romeinse families, twee meisjes van eenvoudige komaf uit voor een feestje. Maar in een villa in Circeo, een dorpje aan zee zo’n honderd kilometer van Rome, worden de meisjes meer dan vierentwintig uur gemarteld en verkracht. Een van hen wordt vermoord, de ander overleeft door zich dood te houden.

Afkomstig uit hetzelfde milieu

Albinati probeert in zijn boek te analyseren hoe die jongens van gegoede komaf tot zo’n weerzinwekkende daad konden komen. “Die jongens waren jarenlang mijn medeleerlingen”, vertelt hij in een interview aan Katholiek Nieuwsblad

“We hingen rond in dezelfde buurten, hadden dezelfde leraren en dezelfde vrienden, en we kwamen uit dezelfde soort families. Daarom vond ik dat ik in staat moest zijn om te vertellen over dat milieu.” Het boek richt zich dan ook op het milieu waarin de daders en de auteur opgroeiden, meer dan op de misdaad zelf.

Te tolerante priesters

Op de vraag of hij denkt dat de katholieke school in kwestie verantwoordelijk was, zegt hij: “De priesters waren heel begripvol en tolerant, misschien wel té.” Helaas slaagden ze er niet in, zegt hij, de jongens met die houding op het rechte pad te krijgen. “De mix van geweld, neerkijken op vrouwen en het gevoel oppermachtig te zijn, explodeerde in één keer.”

Albinati zegt benieuwd te zijn hoe zijn boek in Nederland ontvangen zal worden. “Het is een verhaal dat heel erg bekend is in Italië, maar daarbuiten niet. Als de Nederlanders het goed vinden, dan moet het wel echt een goed en mooi boek zijn!”

Lees het hele interview met Edoardo Albinati in KN 35 van 31 augustus.

Edoardo Albinati, De katholieke school. Uitg. Atlas Contact, 1312 pp., €39,99. ISBN 978 9025 44 975 9.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.