fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Docu over Michael Behe, revolutionair ID-wetenschapper

KN Redactie 19 oktober 2016
image
Michael Behe (beeld: YouTube)

Hoe Intelligent Design horzel werd in de pels van de gevestigde wetenschap.

Een nieuwe documentaire Revolutionary: Michael Behe and the Mystery of Molecular Machines vertelt het verhaal van de katholieke biochemicus Michael Behe, die zich ontwikkelde tot uitdager van het conventionele wetenschappelijke evolutieverhaal na zijn bestseller Darwin’s Black Box, die ook in het Nederlands werd vertaald. Intelligent Design is de minderheidsbeweging van wetenschappers die menen dat de werkelijkheid – met de in haar vervatte mogelijkheid van wetenschap – het best verklaard kan worden vanuit een intelligente oorzaak.

Doelgerichtheid uitgesloten

Beroemd werd het voorbeeld van de muizenval in Darwin’s Black Box. Behe gebruikte dit simpel stukje techniek om te demonstreren dat bepaalde constructies niet evolutionair kunnen ontstaan, althans niet op basis van darwinistische mutatie en selectie. Voor een geldige evolutionair-darwinistische verklaring moet je immers voor elk afzonderlijk onderdeel een ontwikkelingspad kunnen aangeven, waarbij telkens opnieuw de evolutionaire relevantie van ieder tussenstadium moet worden bewezen. Voorts moet ook de combinatie van onderdelen worden verantwoord, waarbij elke doelgerichtheid is uitgesloten.

Buitenboordmotor

Volgens Behe zijn darwinistische verklaringen doorgaans niet opgewassen tegen dergelijke empirische confrontaties. Hij liet dit zien aan de hand van wat de icoon van Intelligent Design is geworden: de flagellum, de zweepstaart of ‘buitenboordmotor’ van een bacterie, die een verbluffend staaltje van biologische microtechniek is. Hoe kan, aldus Behe, voor het ontstaan daarvan een darwinistische verklaring worden gevonden?

De juiste vragen

De uitgedaagde wetenschap sloeg keihard terug. Niet met argumenten, maar met een rechtszaak: in het beruchte Kitzmiller v. Dover (2005) werd het onderwijzen van de ID-visie als alternatief voor de conventionele evolutieleer officieel verboden. Volgens de rechter kon “een objectieve waarnemer, een volwassene of zelfs een kind zien dat ID religieus van aard is”. Dit wordt echter weerlegd door het feit dat er ook agnostische en atheïstische aanhangers van ID bestaan. De toonaangevende atheïstische filosoof Thomas Nagel is geen aanhanger, maar uitte wel bij herhaling waardering voor ID als kritische bevrager van een dogmatisch wetenschappelijk establishment: “ID stelt de juiste vragen.”

Bekende wetenschapper

De nieuwe documentaire laat niet alleen Behe aan het woord, maar spreekt ook met wetenschapsfilosofen Stephen Meyer en Paul Nelson, moleculair bioloog Douglas Axe, microbioloog Scott Minnich, politicoloog John West en “een bekende Europese wetenschapper die onlangs zijn steun aan ID bekend maakte”, deels dankzij het werk van Behe. (KN/EvolutionNews)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.