fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Docudrama National Geographic Channel over paus Pius XII tegen Adolf Hitler

KN Redactie 14 september 2016
image

[VIDEO] Televisienetwerk National Geographic Channel heeft op zondag vier september de bijna anderhalf uur durende docudrama Pope vs. Hitler over de strijd van paus Pius XII tegen Adolf Hitler uitgezonden.

De documentaire is gebaseerd op het eind vorig jaar uitgebrachte boek Spionnen van de paus. Het Vaticaans complot van Pius XII tegen Hitler van de Amerikaanse historicus Mark Riebling. In Katholiek Nieuwsblad is dit boek begin dit jaar uitgebreid besproken.

Het rijk der fabelen

In zijn boek rekent Riebling definitief af met de negatieve verhalen die er over Pius XII sinds de jaren zestig de ronde deden. Pius XII, paus ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, zou volgens deze negatieve verhalen op de hand van Hitler zijn geweest en zich bewust stil hebben gehouden over de vervolging en vernietiging van de Joden in Europa. In het boek en in de docudrama worden deze verhalen over Pius XII naar het rijk der fabelen verwezen.

Pius XII leidde (moord)complotten

Sterker nog, Pius XII leidde drie (moord)complotten tegen Adolf Hitler, onthult Riebling op basis van ontdekte documenten in zijn boek, waarvoor hij achttien jaar onderzoek deed. Hij beschrijft onder meer gedetailleerd hoe ‘fatsoenlijke Duitse’ katholieken en protestanten (onder wie Dietrich Bonhoeffer) samenwerkten onder de geheime leiding van Pius XII, met als doel het afzetten en desnoods ombrengen van Hitler.

Tweede Wereldoorlog

De Amerikaanse regisseur, producer en scenarioschrijver Christopher Cassel, die voor eerder werk al eens een Emmy Award won, heeft het boek verfilmd tot het aangrijpende en informatieve docudrama Pope vs. Hitler. In de docudrama komen experts aan het woord, onder wie Riebling, en zijn er scènes te zien waarin de historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog worden nagespeeld.

Pope vs. Hitler ging op zondag vier september in première in New York en werd ’s avonds uitgezonden op National Geographic Channel. Het docudrama is nu ook online te zien (zie onderstaande video).

‘Geheime activiteiten’

Het docudrama begint met de vraag of Pius XII echt ‘Hitlers paus’ was, zoals kwade tongen beweren, of dat hij, zoals Riebling in zijn boek schrijft, de vijand van Hitler was. In Pope vs. Hitler komen niet alleen supporters van Pius XII aan het woord, maar ook critici van deze paus. Het docudrama maakt duidelijk waar het harde bewijs ligt.

National Geographic Channel omschrijft het docudrama als volgt op zijn website: “Op basis van geheime transcripties en nieuw ontsloten bestanden, onthult Pope vs. Hitler de aangrijpende geschiedenis van de  geheime activiteiten van het Vaticaan in de Tweede Wereldoorlog.”

Sint-Thomas van Aquino

In het bijna anderhalf uur durende docudrama wordt onder meer ingegaan op het dilemma dat mensen kunnen hebben met de gedachte dat Pius XII in zijn strijd tegen Hitler zo ver wilde gaan dat hij hem wilde laten ombrengen. Het docudrama verwijst daarbij naar Sint-Thomas van Aquino die over de rechtvaardiging van het doden van een tiran schreef, de zogeheten tirannicide.

Pope vs. Hitler

Bekijk hieronder het docudrama Pope vs. Hitler.