<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Drie Franciscanen leggen plechtige gelofte af

KN Redactie 8 september 2018
image
Jan ter Maat, Joachim Oude Vrielink en Hans-Peter Bartels tijdens hun tijdelijke belofte in 2015. (Foto: Franciscanen.nl)

Drie mannen tussen de dertig en veertig jaar zijn zaterdag definitief toegetreden tot de franciscaner orde.

Het gaat om Jan ter Maat (39), Joachim Oude Vrielink (38) en Hans-Peter Bartels (30). Dat meldt het Nederlands Dagblad. Tijdens de plechtige gelofte beloven de broeders zich te houden aan de geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. De provinciaal (overste) doet de belofte voor hen te zorgen.

Geen groot ego

Volgens de overste van het franciscanenklooster in Den Bosch, Hans van Bemmel, is het alweer zo’n vier jaar geleden dat iemand de plechtige gelofte aflegde. “Mondjesmaat komen er weer nieuwe mensen bij’, vertelt hij aan de krant. In de toekomst volgen er mogelijk nog drie jonge broeders die definitief zullen toetreden.
Van Bemmel legt uit dat je “als franciscaan geen groot ego moet hebben. Daarmee kom je trouwens sowieso niet verder in de maatschappij. En je moet willen praten over je noden, zodat je broeders je kunnen helpen”, aldus de overste.

Drie actieve franciscanenkloosters

De franciscaner orde zet zich in voor gerechtigheid, vrede, het eerbiedigen van de schepping en in het bijzonder voor kansarme mensen. “Sommige mensen vinden het nu eenmaal moeilijk om hun leven te organiseren. Daklozen, verslaafden, alcoholisten. Wij luisteren naar hen en geven hun af en toe aan de deur een boterham.”

Provincialaat verhuist

In Nederland bevinden zich nog drie actieve franciscanenkloosters, namelijk in Amsterdam, Megen en Den Bosch. In die laatste stad ligt het centrum van de Nederlandse tak van de orde. Het provincialaat verhuist er maandag heen vanuit Utrecht naar Den Bosch. (Nederlands Dagblad)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.