fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Drie Nederlandse dominicanen doen professie

KN Redactie 16 september 2018
image
Broeder Stefan Mangnus o.p. (links) tijdens de pelgrimstocht van Huissen naar Rotterdam. Zondag treedt hij definitief toe tot de dominicanen. Twee andere Nederlandse mannen doen hun tijdelijke professie. (Foto: Arjan Broers - dominicanen.nl)

In de Rotterdamse Steigerkerk doen vanmiddag drie Nederlandse dominicanen professie.

Stefan Mangnus (43) verbindt zich definitief aan de Orde der Predikheren, zoals de dominicanen officieel heten. Cornelis van Lit (32) en Stefan Ansinger (23) doen hun tijdelijke professie, waarmee ze zich voor drie jaar aan de orde verbinden. Dat meldt dominicanen.nl.

Opmerkelijke toename aantal roepingen

Het is de tweede keer in twee jaar dat er een eeuwige professie plaatsvindt bij de Nederlandse dominicanen. Richard Steenvoorde ging hem eind vorig jaar voor, als eerste in de 21e eeuw.

Theoloog Mangnus was in het verleden onder meer pastoraal werker. Hij deed zijn noviciaat in Cambridge, waar de Nederlandse dominicanen worden opgeleid, en studeerde in Oxford.

Hij is een van de jongere dominicanen die onlangs te voet van het klooster in Huissen naar Rotterdam pelgrimeerden. Daar gaan zij bij de van oudsher door dominicanen bediende Steigerkerk een nieuwe communiteit vormen. Die is het gevolg van een opmerkelijke toename van het aantal roepingen bij de Nederlandse dominicanen sinds 2013.

Een leven getekend door genade en waarheid

Mangnus vertelt op dominicanen.nl te hopen dat zijn leven als dominicaan getekend zal zijn door twee dingen, “genade en waarheid”.

Genade, zegt hij onder meer, met een verwijzing naar een van zijn favoriete theologen, kan omschreven worden als “geschonken vrijheid”: “dat de kern van ons bestaan niets anders is dan dat we onze oorsprong en ons doel vinden in God, die ons uit pure liefde ons bestaan geeft, die ons op ieder moment van ons leven adem schenkt, simpelweg omdat Hij er plezier in heeft dat wij er zijn”.

Waarheid zet de boel op scherp

Waarheid “zet de boel op scherp, want met dat woord komt er een oordeel binnen: waarheid en onwaarheid gaan niet samen. Mij lijkt het onmisbaar, want de Waarheid die God is, is groter dan welk menselijk relativisme dan ook”.

Waarheid is ook “een onderliggende vraag onder alles wat we doen. Veel van het kwaad dat mensen doen, doen ze niet omdat ze slecht zijn, maar omdat iets hen goed schijnt wat het niet is. In dit licht bezien wordt de fundamentele vraag voor ons menselijk handelen niet in eerste instantie: ‘Is wat ik doe goed of slecht?’, maar: ‘Is mijn leven waar, echt, of vlucht ik in illusies?’”

Ook Cornelis van Lit gaat in de Rotterdamse communiteit wonen. Stefan Ansinger verhuist voor studie naar Fribourg in Zwitserland, waar overigens nog een Nederlandse dominicaan studeert, de 22-jarige Augustinus Aerssens.

Leven in een gemeenschap met een koorgebed

Ansinger, die bestuurskunde studeerde in Nijmegen, vertelt op dominicanen.nl hoe hij eerst dacht aan het diocesaan priesterschap. Uiteindelijk ontdekte hij echter dat dat niet zijn weg was, maar dat hij bij de dominicanen moest zijn. “Dat had vooral te maken met het verlangen om te leven in een gemeenschap met een koorgebed. Maar ook het verlangen naar een intellectuele zoektocht in het geloof speelde daarbij een rol.”

Waarheid in een post-truth-era

Van Lit, van huis uit islamoloog, legt uit wat hem aantrekt in de dominicanenorde: “Ik ken de dominicanen al vele jaren. De wisselwerking van gebed en studie, waarbij de een in de ander overloopt, werkt goed voor mij. Het besef dat als deze contemplatie vruchtbaar is, dat je die vruchten dan niet voor jezelf moet houden maar moet delen, ook dat is iets waar ik wel wat mee kan. Ik denk dat een orde die ‘Veritas’ (waarheid – red.) als motto heeft, relevanter dan ooit is voor de Kerk, nu we in een ‘post-truth era’ leven.”

Professie franciscanen

Vorige week nog traden in Den Bosch drie Nederlandse mannen definitief toe tot de franciscanenorde.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.


Fatal error: Uncaught Exception: String could not be parsed as XML in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php:305 Stack trace: #0 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php(305): SimpleXMLElement->__construct() #1 [internal function]: Breeze_Cache_Init\breeze_cache() #2 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/functions.php(5349): ob_end_flush() #3 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(310): wp_ob_end_flush_all() #4 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(334): WP_Hook->apply_filters() #5 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action() #6 /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-includes/load.php(1252): do_action() #7 [internal function]: shutdown_action_hook() #8 {main} thrown in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/plugins/breeze/inc/cache/execute-cache.php on line 305