fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Duitse bondspresident herdenkt begin systematische vergassingen

KN Redactie 8 december 2016
image
Foto: zchor.org

De Duitse bondspresident Norbert Lammert heeft donderdag herdacht dat 75 jaar geleden de systematische vergassing van Joodse mensen en zigeuners begon.

De vernietiging van de Joden behoort tot de gebeurtenissen die nooit meer uit de geschiedenis van Duitsland meer te wissen zijn, aldus de bondspresident.

Vastberaden en ondubbelzinnig

“Er zijn nergens ook maar gedeeltelijk begrijpelijke redenen voor antisemitisme”, zei hij, maar er zijn ook nergens dan in Duitsland sterkere redenen zich vastberaden en ondubbelzinnig tegen antisemitisme en iedere andere vorm van discriminatie te verzetten.

Geen verschil

Het maakt daarbij “vanzelfsprekend” geen enkel verschil of het gaat om “inheems” of “import antisemitisme” gaat.
Het komt beide voor, aldus Lammert bij de lancering van een antisemitismeproject dat vooral geïnitieerd is door de Liberaal-Islamitische Bond (LIB).

Jongeren aanspreken

Het project heeft als doel jongeren met zowel islamitische als niet-islamitische achtergrond aan te spreken op antisemitisme. Het project wordt gefinancierd door het ministerie voor migratie en vluchtelingen.

Bestaansrecht Israël

Lammert noemde het een “aanzienlijke uitdaging” dat de afgelopen jaren veel vooral jonge mensen naar Duitsland zijn gekomen die vaak een afwijzende houding tegenover Joden en de staat Israël kennen.
Wie duurzaam in Duitsland wil leven moet zich ervan bewust zijn dat hij het bestaansrecht van de staat Israël moet erkennen. “Daarover mag overal ter wereld discussie zijn, maar niet in Duitsland.”

Speciale vrachtwagens

Op 8 december 1941 begon in vernietigingskamp Chelmno de systematische vergassing van Joden en zigeuners. In speciaal gebouwde vrachtwagens werden de slachtoffers door de uitlaatgassen vermoord terwijl ze naar een bos werden gereden waar hun lichamen werden verbrand. (KN/KNA)