<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Duitse patiëntenvereniging boos op Belgische broeders

KN Redactie 5 oktober 2017
image
(Foto: iStock)

De Duitse stichting voor patiëntenbescherming heeft de positie van de Belgische organisatie van de Broeders van Liefde rond euthanasie bekritiseerd.

De organisatie is de rechtspersoon van de Belgische Broeders van Liefde en beheert een koepel van vijftien psychiatrische klinieken in België. De Raad van Bestuur, die naast een groep leken uit drie broeders bestaat, is in conflict geraakt met het generaal bestuur in Rome. De Raad nam een nieuwe visietekst aan waarin euthanasie bij psychisch zieke, niet terminale patiënten niet langer wordt uitgesloten binnen de muren van haar instellingen.

‘Niet meezwemmen’

Koepelvoorzitter Raf De Rycke zegt in het Duitse blad Christ und Welt juist de drempels voor actieve euthanasie te willen verhogen. Men wil met de visietekst “niet op de golf meezwemmen dat actieve stervenshulp in België gemakkelijk verkrijgbaar is”. Actieve euthanasie moet de uitzondering blijven, maar mogelijk zijn.

Zelfoverschatting

Volgens Brysch veranderen strengere regels niets aan het feit dat de organisatie met haar visietekst principieel instemt met actieve euthanasie. De ervaring laat zien dat hogere ‘drempels’ of een beperking tot enkele uitzonderingsgevallen de stijging van het aantal euthanasiegevallen niet kan verhinderen. “Het is niet mogelijk lijden in voorgeschreven categorieën te persen”, aldus Brysch. Daar lopen niet alleen politici en juristen op stuk. Volgens Brysche “overschatten” de bestuursleden zichzelf “als ze denken dat theologen dat wel gaat lukken”.

Verwoed debat

Sinds de visietekst begin dit jaar gepubliceerd werd, is er een verwoed debat uitgebroken met het internationaal bestuur in Rome onder leiding van landgenoot René Stockman. De Belgische organisatie stelde op 11 september achter het omstreden document te blijven staan.

‘Ultieme kans’

Het generalaat van de Broeders van Liefde liet vrijdag in een verklaring weten dat de Belgische organisatie nog een “ultieme kans” krijgt om de omstreden visietekst te herzien. Stockman bracht die dag de “bevoegde instanties” binnen het Vaticaan op de hoogte van de stand van zaken in de kwestie.

Gesprek

Het Vaticaan zal volgens de verklaring de organisatie uitnodigen “om hun genomen visie toe te lichten, waarna men tot een definitief besluit zal komen”.
Daarmee krijgt de organisatie “een ultieme kans (…) om zich alsnog in lijn te stellen met de leer van de Katholieke Kerk”. Daarbij zal, voegt het generalaat toe, het Vaticaan “niets” afdoen aan het aanvankelijke verzoek “om in lijn met de katholieke leer het leven in alle omstandigheden absoluut te eerbiedigen”. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.