fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Duizenden Ieren in Dublin de straat op voor het leven

KN Redactie 7 juni 2016
image
Duizenden Ieren gingen zaterdag in Dublin de straat op voor het (ongeboren) leven. (Foto: Pro Life Campaign Ireland)

In het Ierse Dublin hebben zaterdag duizenden mensen meegelopen in de Mars voor het Leven.

Dat melden Ierse media.

Recht op leven

De pro-life bijeenkomst stond in het teken van het Achtste Amendement van de Ierse Grondwet, dat het recht op leven van ongeborenen erkent en abortus verbiedt.

De Ierse overheid wil een referendum houden over dit Achtste Amendement uit 1983, en het mogelijk herroepen waardoor abortus in Ierland wordt toegestaan.

Liam Neeson

In een campagne van Amnesty International Ierland riep de bekende acteur Liam Neeson, afkomstig uit Noord-Ierland, in oktober vorig jaar de Ierse overheid op abortus te legaliseren.

De organisatoren van de ‘Vier het Achtste’ pro-life mars zeiden “blij en zeer aangemoedigd” te zijn met de opkomst.

Met deze pro-life mars wilden ze de positieve impact van het Achtste Amendement op Ierland laten zien.

Rechtvaardigheid

De organistoren riepen de Ierse media op tot meer rechtvaardigheid in de manier waarop deze kwestie wordt besproken.

“We zijn hier vandaag om het Achtste Amendement terug te eisen als iets positiefs, humaan en levensreddend”, zei organisatrice Cora Sherlock.

“Er zijn tienduizenden mensen vandaag de dag in leven als gevolg van het Achtste Amendement, Ierlands recht op leven amendement. Deze verhalen van hoop en overleven kunnen simpelweg niet genegeerd worden in het debat”, aldus Sherlock.

“Het publiek heeft slechts één kant van het verhaal gehoord. Met respect, maar zonder verontschuldiging, zullen we doorgaan het eenzijdige karakter van het debat uit te dagen, totdat de pro-life zijde een eerlijker gehoor wordt gegeven in de nationale media”, zei Sherlock.

‘Alle reden trots te zijn’

Een van de hoofdspreeksters op de pro-life bijeenkomst in Dublin was de Amerikaanse Melissa Ohden die in 1977 een abortus overleefde.

Ohden spreekt vaker over haar ervaring als abortusoverlevende op pro-life bijeenkomsten.

Volgens Ohden heeft Ierland “alle reden trots te zijn op het Achtste Amendement”.

“Het doorvoeren van deze bepaling in 1983 was een enorme positieve stap voorwaarts voor de authentieke rechten van de mens. Als een abortusoverlevende applaudisseer ik voor uw land”, aldus Ohden.

‘Schending van de mensenrechten’

Ze uitte ook kritiek op de campagne van Amnesty International Ierland waarmee de zogenaamde mensenrechtenorganisatie de Ierse overheid oproept tot het legaliseren van abortus.

“Ik denk dat het een verschrikkelijke tragedie is dat groepen als Amnesty Ierland openlijk campagne voeren voor abortus, maar nooit opkomen voor zaken die vergelijkbaar zijn met de mijne, waarin baby’s levend geboren worden na een mislukte abortus en achtergelaten worden terwijl ze snakken naar adem en hulpeloos vechten om in leven te blijven”, aldus Melissa Ohden.

“Amnesty was ooit een echte verdediger van mensenrechten. Maar gezien het feit dat Amnesty abortus nu beschrijft als een ‘mensenrecht’, is het feit dat ik vandaag leef een schending van de mensenrechten in hun ogen. Ik heb nooit meer behoefte gehad aan de bescherming van mensenrechten dan toen ik langzaam verbrand werd in een zoutoplossing abortus en vervolgens werd achtergelaten om te sterven. Alle mensen hebben mensenrechten, in tegenstelling tot wat Amnesty denkt”, aldus Ohden.

‘Druk toenemen’

Een andere spreekster op de pro-life bijeenkomst was Sinéad McBreen, die met een beroep op het Achtste Amendement haar dochter Grace in 2014 baarde, terwijl artsen abortus hadden geadviseerd.

Volgens McBreen hadden artsen gedurende de zwangerschap ten onrechte vastgesteld dat haar dochter Grace een levensbeperkende aandoening zou hebben met geen kans de geboorte te overleven.

Ze zei tegen de duizenden deelnemers aan de pro-life mars in Dublin dat zonder het Achtste Amendement “de druk op ouders hun kinderen te aborteren zal in vergelijkbare situaties enorm toenemen”. (KN)