fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Duizenden pelgrims verwacht bij Stille Omgang

KN Redactie 17 maart 2018
image
De pelgrims passeren ieder jaar het lantaarntje, dat de plek markeert van het Mirakel van Amsterdam (Foto: AP)

In Amsterdam vindt zaterdagavond- en nacht de Stille Omgang plaats.

In verband met de lage temperaturen en de harde oostenwind, adviseert de organisatie alle deelnemers zich warm te kleden. “Warm schoeisel, hoofdbedekking en goede handschoenen of wanten worden zeer aanbevolen.” Naar verwachting komen zaterdag 4500 bedevaartgangers uit het hele land naar Amsterdam, meldt de organisatie.

De jaarlijkse bidtocht heeft dit jaar ‘Eucharistie = Leven’ als thema. Voor of na de Omgang kunnen gelovigen een van de twintig feestelijke eucharistievieringen bijwonen die worden gevierd in de zeven kerken van de binnenstad.

Uiting van geloof

“Uniek aan deze tocht zijn de stilte, het ontbreken van uiterlijk vertoon, het duistere uur en de zwijgende verbondenheid van de duizenden gelovigen, katholieken en protestanten”, aldus de organisatie. “In de Stille Omgang geven vele christenen uiting aan hun geloof, op een bescheiden wijze die ieder tot nadenken stemt en bijdraagt aan het tolerante klimaat van ons land.”

Jongerenprogramma

Ook jonge pelgrims hebben in de Mozes- en Aäronkerk dit jaar hun eigen viering. Het thema daarvan is ‘Everlasting’, waarbij men ingaat op “zaken van blijvende waarde” in het leven. Het jongerenprogramma bestaat verder uit een avond rondom het thema Barmhartigheid, waarbij gebed, stilte en Eucharistie centraal staan. Naast de mogelijkheid om te biechten, zijn er tijdens het jongerenprogramma ook momenten van verdieping en muziek.

Mirakel van Amsterdam

Met de Stille Omgang gedenken katholieken jaarlijks het Mirakel van Amsterdam: het wonder uit 1345 waarbij een door een zieke uitgebraakte hostie in het vuur terechtkwam, maar niet verbrandde. Nadat een priester de hostie naar de kerk had gebracht, keerde die bovendien op wonderbaarlijke wijze naar de woning van de zieke terug.

De bedevaartgangers volgen de route die de priester (pastoor van de Oude Kerk) in 1345 liep, nadat hij getuige was geweest van het eucharistisch wonder. In de middeleeuwen vierden de christenen dit wonder met een feestelijke mirakelprocessie. Vanaf 1881 werd deze vervangen door een nachtelijke omgang in stilte, die nog steeds als belangrijke inspiratiebron zou gelden voor alle stille tochten in Nederland. (KN)