fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Een jaar na de moord: ‘Mensen komen op bedevaart naar kerk Jacques Hamel’

KN Redactie 26 juli 2017
image
Jacques Hamel werd een jaar geleden vermoord terwijl hij de Mis vierde. (Foto: AP)

De Franse priester Jacques Hamel werd een jaar geleden vermoord terwijl hij de Mis vierde. De pastoor van zijn parochie blikt tegenover KN terug op een “erg moeilijk” jaar waarin “ook mooie dingen” gebeurden. “Heiligverklaring zou goed zijn.”

Op 26 juli is het een jaar geleden dat priester Jacques Hamel door IS-sympathisanten in zijn parochiekerk in Saint-Étienne-du-Rouvray werd vermoord. Aartsbisschop Dominique Lebrun van Rouen, het bisdom waar Saint-Étienne-du-Rouvray onder valt, vierde vandaag in diezelfde kerk een Mis ter gedachtenis aan Hamel. Die was, zei hij volgens KNA, een vader geweest voor zijn parochianen. Hamel stierf niet alleen, maar met Christus, en gaf zijn leven voor de anderen, aldus mgr. Lebrun. Bij de Mis was ook de Franse president Emmanuel Macron aanwezig, evenals vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap.

‘De liefde is het antwoord van de Kerk’

De Noord-Franse martelaar zal niet in de vergetelheid verdwijnen. Paus Franciscus heeft toestemming gegeven om het zaligverklaringsproces al voor het verstrijken van de gebruikelijke termijn te openen. En van heinde en verre stromen de pelgrims nu toe naar de plek waar hij is gestorven.

Katholiek Nieuwsblad sprak met parochiepriester Auguste Moanda-Phuati, die aan de bloedige aanslag ontsnapte omdat hij op de bewuste dag met vakantie was. Abbé Moanda-Phuati vertelt: “Het afgelopen jaar was erg moeilijk, omdat er diepe wonden zijn geslagen onder de parochianen, maar ook onder de hele bevolking van onze stad. We proberen met veel moeite de mensen nabij te zijn en hen te begeleiden. Maar er zijn ook mooie dingen gebeurd: De onderlinge band tussen de mensen is sterker geworden en ook tussen de verschillende religies zijn de banden sterker geworden. De liefde is het antwoord van de Kerk.”

‘Bijna miraculeus’

De communistische burgemeester van het stadje ziet het met verbaasde ogen gebeuren. Hij bekende onlangs in de Franse krant Libération: “De aanslag zou snel kunnen leiden tot een gewelddadige confrontatie tussen de islam en het christendom, maar al enkele uren na de gebeurtenis voltrok zich het tegenovergestelde: bij de gemeenschappen stond meteen de broederschap en vergevingsgezindheid centraal. Het is bijna miraculeus te noemen.”

‘Heiligverklaring Jacques Hamel zou goed zijn’

Abbé Moanda-Phuti: “We hebben veel contact gehad met onze bisschop, hij heeft ons ook begeleid. Hij is hier veel aanwezig geweest om de parochianen te ondersteunen, zij zijn erg beschadigd door wat er gebeurd is. Het zaligverklaringsproces van pastoor Jacques is geopend. Voor ons was dat ook een vreugdemoment, want wij geloven dat pastoor Jacques Hamel daarboven in de hemel is, dus het zou goed zijn als hij zalig verklaard zou worden. Ook een sterk moment om te horen van alle getuigenissen die over hem zijn afgelegd voor dit proces. Wie weet, hebben we in de toekomst hier een kerk van de heilige Jacques Hamel. Als men hem heilig verklaart, zou dat goed zijn.”

‘Op bedevaart’

“De toekomst zie ik met een verbeterde broederlijke band tussen alle christenen tegemoet. We ontvangen heel veel bezoekers momenteel in onze kerk. Mensen komen nu op bedevaart naar onze kerk. We zetten ons in om deze mensen steeds beter te kunnen ontvangen.”