fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Eerste Surinaamse bisschop overleden

KN Redactie 15 november 2016
image
Mgr. A. Zichem c.s.s.r. (Foto: bisdom Paramaribo)

De eerste Surinaamse bisschop, Aloysius Ferdinandus Zichem, is afgelopen zondag overleden.

Eerste Surinaamse bisschop

Aloysius Zichem werd op 28 februari 1933 geboren in Paramaribo, destijds een Nederlandse kolonie. In 1955 trad hij in bij de redemptoristen en werd vijf jaar later priester gewijd. Tien jaar later, op 8 februari 1970, werd Zichem door mgr. Stephanus Kuijpers tot hulpbisschop van het bisdom Paramaribo gewijd. In augustus 1971 volgde hij Kuijpers (1899-1986) op als bisschop van Paramaribo. Zichem was toen pas acht en dertig jaar oud en de eerste Surinaamse bisschop.

Getroffen door herseninfarct

In 2002 werd hij getroffen door een herseninfarct die hem noopte de paus zijn ontslag aan te bieden dat hem in 2003 eervol werd verleend.
“Gedurende 14 jaren heeft monseigneur Zichem in stilte zijn lijden geduldig gedragen, hoewel hij toch betekenisvol aanwezig was onder zijn gelovigen en in de samenleving”, schrijft de huidige bisschop van Paramaribo, Karel Choennie.

Met hart en ziel

“Monseigneur Zichem heeft zich als bisschop van Paramaribo niet alleen vol liefde gegeven voor zijn Kerk en haar leden, maar heeft zich met hart en ziel als een rechtschapen mens zich ingezet voor heel onze samenleving. Vooral tijdens de grote uitdagingen in de geschiedenis van onze natie, heeft monseigneur Zichem, als zorgzame herder voor allen, zich steeds ontfermd over de hele samenleving en zich ten volle ingezet voor het bewaren van de rechtvaardigheid, vrede en harmonie in het land dat hem zo dierbaar was”, aldus Choennie.