fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Einde Vatileaks 2 nog niet in zicht

KN Redactie 18 mei 2016
image
Beeld van een eerdere zitting van het proces, bijgenaamd Vatileaks 2 (Foto: AP)

Het proces rond de uitgelekte financiële documenten in het Vaticaan is opnieuw verdaagd. Afronding op 24 mei is daarmee onmogelijk geworden.

De zitting van gisterenochtend werd na 15 minuten afgesloten, nadat de vice-commissaris van de Vaticaanse gendarmerie de dag ervoor nieuw bewijsmateriaal naar voren bracht dat verder onderzocht moet worden.

Nieuw materiaal

Gianluca Gauzzi Broccoletti toonde maandag in de rechtszaal de inhoud van twee mobiele telefoons en een laptop die in beslag werden genomen bij mgr. Vallejo Balda, een van de hoofdverdachten in de zaak.

Het proces zal nu pas op dinsdag 24 mei hervat worden. Op die datum was eigenlijk de afsluiting van het proces voorzien, zo schreef ook KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo vorige week in haar column voor Katholiek Nieuwsblad.

Financiële documenten

Het proces – bijgenaamd Vatileaks – draait om documenten die zijn uitgelekt door de commissie COSEA, een inmiddels opgeheven commissie die onderzoek deed naar de financiële situatie in het Vaticaan en voorstellen moest doen voor hervormingen.

Eind oktober vorig jaar werden twee voormalig leden van de commissie – Mgr. Vallejo Balda en Francesca Chaouqui – gearresteerd op verdenking van het laten uitlekken van documenten. Zij zouden dit hebben gedaan naar twee journalisten, Gianluizi Nuzzi e Emiliano Fittipaldi, die op basis van de documenten elk een boek schreven over de financiële wanorde in het Vaticaan.

‘Uitbuiting’

Naast de vier bovengenoemde mensen, staat ook Nicola Maio, een assistent van Mgr. Balda, terecht in de zaak. Tijdens zijn verhoor in de rechtszaal beschuldigde Maio de prelaat en ook Chaouqui ervan hem te hebben “uitgebuit” voor zaken die niets met de commissie van doen hadden.

In haar meeste recente column schreef Marta Petrosillo over het verhoor van Maio en van enkele getuigen in de zaak. Die maakten allemaal melding van het bestaan van een “schaduwcommissie” naast COSEA zelf, waar onder meer Mgr. Balda en Francesca Chaouqui deel van uitmaakten.

Gespannen klimaat

De KN-columniste schrijft dat de andere medewerkers van de commissie argwaan kregen toen ze voor die schaduwcommissie documenten moesten kopiëren die al lang verspreid waren en ook gedigitaliseerd. Het ging om teksten die allemaal “gepubliceerd werden in de boeken van de beschuldigde journalisten Nuzzi en Fittipaldi”.

Volgens de KN-Romecorrespondente komt uit het proces een beeld naar voren van een gespannen klimaat op de kantoren van de Prefectuur van Economische Zaken in het Vaticaan.

Kind in de armen

Vatileaks 2 is inmiddels al meerdere keren tussentijds tot een halt gekomen. Ook nu is het einde nog niet in zicht. Francesca Chaouqui, inmiddels acht maanden zwanger, verzuchtte gisteren in een reactie: “Als we zo doorgaan zal ik nog met een kind in de armen naar de rechtszaal moeten komen.” (KN/VI)

Lees hier de column van Marta Petrosillo in KN19 over Vatileaks 2.