fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Eindelijk weer een Mis in de kathedraal van Qaraqosh

KN Redactie 2 november 2016
image
Aartsbisschop Mouche vierde de eerste Mis sinds de bevrijding van Qaraqosh van IS in de kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis. (Screenshot: PressTV.ir)

In het van IS bevrijde Qaraqosh, in Noord-Irak, is voor het eerst in twee jaar weer een Mis gevierd.

De Mis werd zondag opgedragen door de Syrisch-katholieke aartsbisschop van het nabijgelegen Mosoel, Youhanna Petros Mouche.

Terugveroverd op Islamitische Staat

Die stad is het hoofddoel van een offensief door het Iraakse leger en Koerdische strijders. Qaraqosh en andere steden en dorpen in de omgeving van Mosoel werden onlangs na ruim twee jaar terugveroverd op Islamitische Staat.

Kathedraal is vitaal symbool

De Mis vond plaats in de Syrisch-katholieke kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis, die grotendeels gespaard is gebleven voor verwoesting. Wel waren banken omver geworpen, stond er graffiti op de muren en was het interieur beschadigd door vuur.

Mgr. Mouche zei dat de kathedraal een vitaal symbool is van de inwoners van de stad. “Als we die niet zo hadden aangetroffen zoals zij nu is – als ze echt was verwoest – dan zou het volk van Qaraqosh niet terug willen keren.”

Patriarch Sako: ‘Dit is christelijke grond’

Vorige week bezocht de Chaldeeuws-katholieke patriarch Louis Sako Qaraqosh en andere bevrijde plaatsen in de Vlakte van Nineve. Bij die gelegenheid werden voor het eerst in twee jaar weer klokken geluid in een aantal dorpen.

“Dit”, zo zei hij, “is onze grond, christelijke grond en dorpen. Deze plaatsen zijn verbonden met onze aanwezigheid en wij zullen hier terugkeren zodra de omstandigheden dit mogelijk maken.”

Kruisen terug op kerken

Sako en de bisschoppen, priesters en gelovigen die meereisden baden in alle kerken die zij tegenkwamen voor vrede en stabiliteit.

De patriarch bedankte het leger en de Koerdische Peshmerga, die er volgens hem voor hebben gezorgd dat de kruisen die IS van kerken had gesloopt, weer terug zijn gezet. (KN/CC/AN)

Beelden van de eerste Mis sinds Qaraqosh werd bevrijd van IS zijn hier te zien.