fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Elf doden door instortende kerken bij aardbeving Mexico

KN Redactie 20 september 2017
image
Foto: AP

Bij de zware aardbeving die Mexico dinsdag trof zijn minstens elf mensen omgekomen door instortende kerkgebouwen.

Woensdag was het officiële dodencijfer al opgelopen tot 248, maar gevreesd wordt dat er meer dodelijke slachtoffers zijn.

Tientallen gebouwen ingestort

Dinsdag werd Mexico voor de tweede keer in korte tijd getroffen door een zware aardbeving. Er wordt zware schade gemeld in Mexico-Stad, Puebla maar ook in andere steden. Tientallen gebouwen zijn ingestort en er woeden veel branden door gesprongen gasleidingen.

Ingestorte kerken

Ook veel kerkgebouwen zijn ingestort. In het aartsbisdom Puebla werden 29 verwoeste godshuizen gemeld. Door instortende torens en daken zouden elf mensen zijn gedood. De kerkelijke leiding heeft de bevolking opgeroepen de kalmte te bewaren en zo goed mogelijk mee te werken met de hulpdiensten.
Uit voorzorg zijn voor woensdag alle kerkdiensten opgeschort.

Herdenking 1985

De dag was begonnen met een herdenking aan die andere grote aardbeving, die exact 32 jaar eerder had plaatsgevonden. Daarbij vielen in 1985 meer dan 10.000 doden. De premier van Mexico-Stad, Miguel Angel Mancera, had nog gezegd dat de stad nu beter op een aardbeving was voorbereid dan destijds.

Omvang nog onduidelijk

Er zijn nadien strengere bouwvoorschriften ingevoerd en ook de training en organisatie van de hulpdiensten zijn verbeterd. Maar het was woensdagmiddag nog te vroeg voor een goed overzicht over de omvang van de ramp. (KN/KNA)