fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Emeritus-paus laakt twee ‘dwaze vooroordelen’

KN Redactie 14 maart 2018
image
(Foto: AP)

Emeritus-paus Benedictus XVI heeft in een brief twee “dwaze vooroordelen” gesignaleerd.

De brief van 7 februari werd maandag paus gepubliceerd bij gelegenheid van de presentatie van een serie boekjes onder de titel ‘De theologie van paus Franciscus’. In de elf boekjes beschrijven verschillende auteurs de verschillende aspecten van het leergezag van paus Franciscus.

Met zijn brief liet de emeritus-paus weten zich niet in staat te achten een voorwoord bij de serie te schrijven.

De tekst luidt als volgt:

“Geachte monsignore,
Ik dank u voor uw beleefde brief van 12 januari en voor het bijgaande geschenk van de elf kleine boekjes onder de redactie van Roberto Repole.

Ik prijs dit initiatief dat bedoeld is als reactie en weerwoord op het dwaze vooroordeel volgens welke paus Franciscus slechts een man van de praktijk zou zijn zonder bijzondere filosofische en theologische vorming, terwijl ik uitsluitend een theologisch theoreticus zou zijn die weinig zou begrijpen van het concrete leven van een christen van vandaag.

De kleine boekjes laten terecht zien dat paus Franciscus een man is met een degelijke filosofische en theologische vorming, die daardoor helpen de innerlijke continuïteit te zien tussen de twee pontificaten, zij het met alle verschillen in stijl en temperament.

Niettemin, voel ik mij niet in staat een korte en diepgaand theologische bladzijde (over de boekjes –kn) te schrijven want tijdens mijn hele leven is het voor mij altijd duidelijk geweest dat ik alleen kan schrijven en mij uitlaten over boeken die ik daadwerkelijk zelf gelezen heb. Helaas ben ik, alleen al vanwege fysieke redenen, niet in staat om de elf kleine boekjes in de nabije toekomst te lezen, meer nog omdat ik andere verplichtingen heb die ik eerder ben aangegaan.”