fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Regering en media hebben gefaald in vluchtelingencrisis’

KN Redactie 22 september 2016
image
Zuster Hatune Dogan: om de vrouwen daar bekommert zich niemand. (beeld: YouTube)

De Duitse regering en de media hebben gefaald in de vluchtelingencrisis.

Dat heeft de Syrisch-orthodoxe zuster Hatune Dogan gezegd tegen het evangelisch-lutherse persbureau idea. Vanwege de instroom van vele soennitische moslims die fundamentele Europese waarden als godsdienstvrijheid en democratie ten diepste afwijzen, wordt volgens haar de toekomst van Europa bedreigd. De regering neemt het probleem niet ernstig genoeg, terwijl de media te weinig onderzoek instellen. Veel asielzoekers willen Europa omturnen: “Als we daarover zwijgen, verwoesten we onze eigen toekomst. Wie hier parallelle samenlevingen wil opbouwen, moet direct terug”.

Gruwelijkheid

Bij hulptransporten naar Irak en naar Syrië ziet zij het leed van de vaak in bittere armoede achtergebleven jezidische en christelijke moeders, weduwen en kinderen: “Om hen bekommert zich daar niemand. Europa heeft de wolven binnengelaten, terwijl de schapen nog buiten staan.” De vrouwen zijn vrijwel allemaal getraumatiseerd. De gruwelijkheid waarmee Islamitische Staat optreedt, is met geen pen te beschrijven. Voor “echte vluchtelingen”, bijvoorbeeld onderdrukte religieuze minderheden, zou de deur naar Europa altijd open moeten staan.

Moderne moeder Teresa

Zuster Hatune Dogan is afkomstig uit Oost-Turkije en vluchtte in 1970 naar Duitsland. Op haar zeventiende trad zij in het klooster. Ze richtte de hulporganisatie ‘Helpende handen voor de armen’ op en de Zuster Hatune Stichting. Inmiddels coördineert zij het werk van wereldwijd 5000 vrijwilligers in 37 landen. Ze wordt wel de moderne moeder Teresa genoemd. In 2010 ontving zuster Hatune het Bundesverdienstkreuz en de Stephanus-prijs voor haar wereldwijde inzet voor vervolgde en achtergestelde christenen. (KN/idea)