<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Fatimazieners Jacinta en Francisco spoedig heilig

KN Redactie 23 maart 2017
image
De zienertjes van Fatima, van links naar rechts Lucia, Francisco en Jacinta. (Foto: wikipedia.org)

Jacinta en Francisco Marto, de twee herderskinderen aan wie Maria in Fatima is verschenen, worden spoedig heilig verklaard. Dat meldt Radio Vaticaan vandaag.

Paus Franciscus keurde vandaag een decreet goed van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen, dat de authenticiteit onderschrijft van een wonder op voorspraak van de twee zalige Fatimazienertjes. Hiermee ligt de weg open naar de officiële heiligverklaring.

Eeuwfeest verschijningen Fatima

Naar verluidt zullen de twee kinderen tijdens het pausbezoek aan Fatima (12 en 13 mei) door Franciscus heilig worden verklaard.

De paus reist naar Fatima voor het eeuwfeest van de Mariaverschijningen. Op 13 mei 1917 verscheen de Heilige Maagd in het Portugese dorp aan drie herderskinderen, Francisco Marto (9), zijn zusje Jacinta (7) en hun nicht Lucia dos Santos (10).

Dame in het wit

Terwijl zij schapen aan het hoeden waren zagen zij een dame in het wit met een rozenkrans in de hand. Zij zou nog vijf keer aan de kinderen verschijnen, telkens op de dertiende van de maand. De boodschap die zij daarbij van Maria ontvingen kan worden samengevat als een dramatische oproep tot bekering, boete en gebed.

Zaligverklaring door Johannes Paulus II

Francisco overleed in 1919 aan de gevolgen van de Spaanse Griep. Zij zusje Jacinta stierf het jaar daarop aan complicaties die veroorzaakt werden door dezelfde ziekte.

Op 13 mei 2000 verklaarde Johannes Paulus II hen zalig tijdens zijn bezoek aan Fatima.

Zuster Lucia

Voor Lucia dos Santos, die zuster werd en in 2005 op 97-jarige leeftijd overleed, loopt momenteel nog een zaligverklaringsproces.

Dat werd in 2008 door paus Benedictus XVI officieel geopend. Op verzoek van de bisschop van Coimbra en vele gelovigen, besloot Benedictus de gebruikelijke periode van vijf jaar na overlijden die in acht wordt genomen voordat een zaligverklaringsproces wordt geopend, te verkorten.

Verwacht wordt dat de zaligverklaring van zuster Lucia voor het einde van dit jaar zal plaatsvinden. In februari werd bekend dat de resultaten van het diocesaan onderzoek naar haar leven naar Rome zijn gestuurd.

Pausen in Fatima

In 1930 werd het bovennatuurlijk karakter van de verschijningen van Fatima erkend en werd een heiligdom ingericht.

Paus Paulus VI was in 1967 de eerste paus die het oord bezocht, later gevolgd door Johannes Paulus II en Benedictus XVI. Paus Franciscus treedt nu in hun voetsporen.

Toewijding Nederlandse bisdommen aan Onbevlekt Hart

13 mei is ook de dag dat de Nederlandse bisschoppen de bisdommen van ons land gezamenlijk zullen toewijden aan het Onbevlekt Hart van Maria. Zij doen dit tijdens een vesperviering in de Maastrichtse basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, Sterre der Zee. (KN/Radio Vaticaan)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.