<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Filipijnse aartsbisschop wil getuigen beschermen

KN Redactie 3 oktober 2017
image
Zaterdag werd een 18-jarige student begraven die het slachtoffer lijkt te zijn van de vele buitengerechtelijke executies door de politie. (Foto: AP)

Een Filipijnse aartsbisschop heeft zijn priesters en religieuzen opgeroepen bescherming te bieden aan overheidsfunctionarissen die willen getuigen van misdaden in het kader van de ‘oorlog tegen drugs’.

“Open jullie harten en pastorieën, kloosters en seminaries en andere veilige gebouwen” voor politiemensen die willen getuigen van wat zij hebben meegemaakt, schrijft aartsbisschop Socrates Villegas van Lingayen-Dagupan.

Bescherming gevraagd

Verschillende agenten willen een boekje open doen over de moorden die de regering stimuleert in het kader van de anti-drugsoorlog. Zij hebben de Kerk om bescherming gevraagd, aldus de aartsbisschop en scheidend voorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie.

Geweten

“Wetsdienaars zijn in vertrouwen naar ons, hun geestelijke leiders, gekomen om asiel, steun en bescherming te vragen. Zij hebben kenbaar gemaakt om zich uit te spreken over hun deelname aan buitengerechtelijke executies en willekeurige moorden. Hun gewetens laten hen geen rust”, aldus de aartsbisschop.

Geen vervolging

Sinds zijn aantreden in juni 2016 heeft president Rodrigo Duterte de politie opdracht gegeven ’s lands “drugsprobleem” te elimineren en dat hij de andere kant opkijkt wanneer agenten drugscriminelen en -gebruikers doden. Duterte maakte criminaliteitsbestrijding tot thema van zijn verkiezingscampagne. Hij moedigde burgers aan het recht in eigen hand te nemen bij wetsovertredingen.
Volgens mensenrechtenorganisaties zouden sindsdien meer dan 7.000 mensen zijn gedood. Lokale nieuwsbronnen schatten het aantal doden tussen de 10.000 en 13.000.

Kerk leidt verzet

De bisschoppen voeren het verzet aan tegen het beleid. Duterte trekt zich niets van hun oproepen aan en heeft zijn volgelingen zelfs spottend opgeroepen hem te volgen op weg “naar de hel”.
Mgr. Villegas besloot in augustus elke avond in zijn aartsbisdom alle kerkklokken te laten luiden uit protest tegen de moordcampagne en ander machtsmisbruik dat onder Duterte gangbaar is geworden. Zijn voorbeeld is door verschillende andere bisschoppen nagevolgd.

Onafhankelijke toetsing

De verhalen van de berouwvolle politiemensen zullen door onafhankelijke en competente mensen op een betrouwbaarheid worden nagetrokken. Villegas heeft gezegd bereid te zijn ook hun gezinnen “onderdak en bescherming” te bieden. “Als zij liever bij ons willen blijven zulle zij niet worden overgedragen aan de overheid die haar eigen getuigenbeschermingsprogramma heeft.”

Taak voor advocaten

Geestelijken die hen onderdak geven mogen niet over enig getuigenis in discussie gaan. Dat is aan advocaten om hen te begeleiden en clerici mogen niet bij het proces betrokken zijn.
Iets anders is het “dienstwerk van barmhartigheid”, waarmee hij doelt op de biecht, en dat betrokken agenten een beroep kunnen doen op pastorale begeleiding en morele vorming.

Staat van beleg

Aanvankelijk genoot Duterte veel steun onder de bevolking voor zijn meedogenloze beleid. Maar sinds de willekeurige moord door vier agenten op een onschuldige 17-jarige scholier in augustus wordt regelmatig gedemonstreerd tegen de ‘oorlog tegen drugs’.
De president heeft nu gedreigd de staat van beleg die hij op Mindanao wegens islamitisch geweld uitriep uit te breiden naar het hele land. (KN/Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.