fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Koranvers gebeden tijdens Mis voor Jacques Hamel

KN Redactie 2 augustus 2016
image
Een moslimgeestelijke spreekt bij de gedachtenismis voor priester Jacques Hamel. (Screenshot: La Stampa)

[FILMPJE] In de Romeinse Santa Maria in Trastevere is tijdens een Mis voor Jacques Hamel een Koranvers gereciteerd, meldt La Stampa.

Volgens het Italiaanse dagblad was het voor het eerst dat dit tijdens een Mis in Italië gebeurde. De Mis werd opgedragen ter gedachtenis aan de Franse priester Jacques Hamel, die vorige week dinsdag in Saint-Etienne-du-Rouvray werd vermoord door IS-aanhangers.

Vredesgebed

Tijdens de plechtigheid bad volgens La Stampa tijdens het Credo een delegatie van de al-Azhar universiteit met zachte stem een islamitisch vredesgebed. De al-Azhar geldt als de invloedrijkste instelling van de soennitische islam.

Volgens CNA bezochten moslims in zowel Frankrijk als Italië zondag de Mis om hun solidariteit met katholieken te tonen. Aartsbisschop Dominique Lebrun van Rouen, in wiens bisdom Saint-Etienne-du-Rouvray ligt, noemde het een “belangrijk gebaar van broederschap”.

Tegenover de BBC zei hij: “Ze hebben ons gezegd, en ik denk dat ze oprecht zijn, dat het niet de islam is die Jacques Hamel vermoordde.”

Oproep

De moslims bezochten de Mis na een oproep van een Franse moslimorganisatie, waarbij de Italiaanse Islamitische Religieuze Gemeenschap zich aansloot.

Een katholiek die de Mis in de Santa Maria in Trastevere bijwoonde zei tegen CNA: “We zijn niet bang … we zijn hier omdat we allen broeders zijn, zoals Jezus ons leert.”

‘Erg belangrijk’

Ook de imam van Saint-Etienne-du-Rouvray, die père Hamel goed kende, woonde zondag de Mis bij. Hij zei dat “het voor mij erg belangrijk is vandaag hier te zijn. Het moet fysiek worden getoond, want tot nu toe deed de moslimgemeenschap veel dingen die niet gezien werden”. (La Stampa/CNA)