fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Patriarch bezoekt op IS terugveroverde dorpen: ‘Dit is christelijke grond, wij keren terug’

KN Redactie 27 oktober 2016
image
Patriarch Sako in gesprek met Iraakse legercommandanten. "Ik wens hun veel overwinningen en de uiteindelijke bevrijding van Mosoel toe." (Foto: AP)

[FOTO’S] De Chaldeeuws-katholieke patriarch heeft een aantal recent van IS bevrijde dorpen in de vlakte van Nineve bezocht. In sommige dorpen klonk voor het eerst in meer dan twee jaar weer het geluid van kerkklokken.

Patriarch Louis Sako ervoer “verdriet en lijden” toen hij de verwoesting zag die IS heeft aangericht, onder meer “de ontheiliging van kerken”.

Hij ervoer echter ook “grote hoop” en een gevoel van “wachten” op een op handen zijnde terugkeer van zijn mensen en het begin van een wederopbouw. Dat zei hij in gesprek met AsiaNews.

De dorpen werden door het Iraakse leger en Koerdische Peshmerga-strijders bevrijd in het kader van het offensief richting Mosoel.

‘Onze grond, christelijke grond’

Het bezoek is, zei Sako, ook een “belangrijk signaal” aan de gelovigen, de Iraakse staat en de internationale gemeenschap: “Dit is onze grond, christelijke grond en dorpen. Deze plaatsen zijn verbonden met onze aanwezigheid en wij zullen hier terugkeren zodra de omstandigheden dit mogelijk maken.”

Daarom ook, voegde hij toe, “is het belangrijk niet te emigreren maar hier in ons land te blijven”, een oproep die Sako al vaker tot zijn gelovigen richtte. Met het bezoek “wilden wij iedereen herinneren aan onze aanwezigheid en ik hoop dat in de nabije toekomst andere bisschoppen het gebied zullen bezoeken”.

Hoop terug te keren

De patriarch van de met Rome geünieerde Chaldeeuws-katholieke Kerk deed met de hulpbisschop van Bagdad en een groep priesters en gelovigen de dorpen Bartella, Karmles, Qaraqosh, Teskof, Baqofa en Btnaya aan.

De inwoners daarvan vluchtten in de zomer van 2014 toen de jihadisten van Islamitische Staat het gebied veroverden. Het grootste deel van hen leeft in opvangcentra en huizen gehuurd door het aartsbisdom Erbil, in Iraaks Koerdistan. Volgens AsiaNews hopen zij in het algemeen terug te kunnen keren naar hun dorpen.

‘Bron van hoop’

“We baden in alle kerken voor vrede en stabiliteit”, zei Sako tegen AsiaNews. Ook ontmoette de groep de generaals die het offensief tegen IS leiden. “We zeiden hun dat ze het goed gedaan hebben.”

Op kerken, voegde hij toe, zijn dankzij het leiderschap van het leger en de Peshmerga de door IS verwoeste kruisen teruggezet, iets dat zij volgens de patriarch “met trots” deden. Het leger omvat soennieten en sjiieten, Arabieren en Koerden en zij “omschreven mij bezoek als een eer”, wat hij als “bron van hoop” ziet.

“Ik wil hen bedanken voor het werk dat zij doen” en “ik wens hun veel overwinningen en de uiteindelijke bevrijding van Mosoel toe”.

Beeld van het op IS terugveroverde dorp Bartella (foto’s: AP):

[widgetkit id=”41″]